— Jeg reagerer jo på at kommunen kan selge ut et selskap til private, og bare halvannet år etterpå sette i gang konkurrerende virksomhet, kommer det lavmælt fra Vaagsbø.

Vaagsbø har trukket i snoren og stanset rullebåndet som sender en evig strøm av returpapir gjennom sorteringsstasjonen ved Ragn Sells anlegg i Rådalen.

Inntil mars 2002 tilhørte dette anlegget kommunalt eide Fana Stein og Gjenvinning (FSG). Så vedtok bystyret å selge FSG til en gruppe investorer. Ragn Sells' del kostet selskapet 45 millioner.

På veggen bak Vaagsbø henger et gulnet avisutklipp fra BT datert mai 2003. I en liten notis står der at BIR har kjøpt tomteland tilsvarende 12 fotballbaner på Lønningen og Hylkje til nye gjenbruksstasjoner. BIR vurderer også å bygge sitt eget papirsorteringsanlegg på Hylkje.

Vaagsbø klippet ut notisen i BT. Svart på hvitt står det at arbeidsplassen hans i Rådalen kan være i ferd med å miste fotfestet.

Fredag ble de ansatte i Rådalen formelt orientert av ledelsen. BIR vil bygge sitt eget papirsorteringsanlegg. Det kan bety at Ragn Sells må si opp folk. Av 60 ansatte i Rådalen driver 10 med papirsortering.

Overkapasitet allerede

BIRs byggeplaner rammer også selskapet Norsk Gjenvinning som driver et papirsorteringsanlegg på Knarrevik. Disse to anleggene har allerede en overkapasitet på 40 prosent og sorterer i dag alt papiret for BIR.

Ved rullebåndet er Evald Aadland Vaagsbø foreløpig optimist. - Vi vet jo ikke hva som skjer, vi kan ikke ta sorgene på forskudd, sier han.

Regionsjef Michael Forland er kraftig provosert av kommunens fremferd i denne saken. BIR er et interkommunalt selskap der Bergen kommune er dominerende eier.

Av kjøpesummen på 45 millioner betalte Ragn Sells anslagsvis 15 millioner for papirsorteringsanlegget.

— Eierne våre føler seg skikkelig lurt. Dette er definitivt ikke egnet til å sette kommunen i et godt lys som selger av kommunale virksomheter, sier Forland.

Særlig reagerer Forland på at BIR vil etablere seg på et felt som private bedrifter har utført på oppdrag fra kommunen i over 30 år.

- BIR er ikke kommunen

Også planene om nye gjenbruksstasjoner truer arbeidsplasser hos Ragn Sells og andre private selskaper.

— Det er ikke kommunen, men BIR som vil bygge papirsorteringsanlegg, sier Steinar Nævdal, administrerende direktør i BIR.

BIR er et selvstendig selskap med åtte kommuner som eiere. Bergen er riktignok dominerende eier, men BIR er ikke ensbetydende med kommunen, understreker Nævdal.

— Vår oppgave er til enhver tid å se hva som best tjener våre eiere og brukere. Når vi vurderer å bygge papirsorteringsanlegg, er det fordi vi mener det vil lønne seg. Hva Bergen kommune har foretatt seg som tidligere eier av Fana Stein og Gjenvinning har ikke innvirkning på BIR, understreker Nævdal.

Beslutningen om å bygge papirsorteringsanlegg skal etter planen tas av styret i BIR før årsskiftet.

EVIG STRØM: Papp, papir og plast går i en evig strøm forbi Evald Aadland Vaagsbø som sorterer papir for Ragn Sells i Rådalen. <br/>Foto: GIDSKE STARK