JENNIFER FOSSNES (tekst og foto)

— Her ser det ikke ut! Personalsjef Birte Aasen rister på hodet.

En halv meter utenfor gjerdet rundt BIRs (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) lokaler langs Kanalveien flyter det plastbiter, syltetøybegre, sjokoladepapir og mye annet.

Nede i Kristianborgvannet er det enda verre. Knallrøde plastkopper forsvinner ikke av seg selv.

— Vi skulle sendt deg uti med dykkerdrakt, ler Birte Aasen til kundeveileder Terje Ellefsen. Men han er opptatt av et mulig verdifullt funn.

Ingen bosspann

— Se her, et ubrukt telekort. Det må være en viss verdi i det, sier Ellefsen.

Kortet er fra tiden det het Televerket og mobiltelefoner kunne forveksles med stresskofferter.

BIR har egentlig bare ansvar for avfall fra husholdninger og private bedrifter. Men i går gjorde de en dugnadsinnsats på områder som egentlig er det offentliges ansvar å rydde.

Det er oppsiktsvekkende at det ikke er ett eneste bosspann å se på turstien rundt Kristianborgvannet. Konsekvens: Folk slenger fra seg drikkebeger, sjokoladepapir og røykpakker i rododendronbuskene.

Oppvarming før aksjon

Noe er blitt ført ned til stien med vinden, men det er ikke tvil om at det er tankeløse turgåere rundt om i byen.

Poser med hundebæsj, netting etter juletresalg, to hjulkapsler, en eksospotte, en sykkel uten hjul og en jakke kommer i tillegg til de rundt tretti mer eller mindre fulle bossekkene med brennbart avfall.

— Det er bra at vi har pukket opp så mye, men på den andre siden er det synd at det er så mye boss, sier informasjonssjef i BIR, Kjersti Kildahl.

Tiltaket i går kan ses på som en oppvarming på den store «Hold Norge rent»-aksjonen som starter fredag. Til nå har rundt nitti foreninger eller lag meldt seg på.

— Hvis man samler en liten gjeng og tar nærområdene, kan man få gjort mye, sier Kildahl.

BIR tar seg av henting av avfallet.

RYDDER RUNDT ARBEIDSPLASSEN: Terje Ellefsen (fra venstre), Ena Helland, Birte Aasen og de ansatte i BIR brukte en liten time av gårsdagen på å rydde området rundt Kanalveien og Conrad Mohrs vei 15. De oppfordrer andre bedrifter til å gjøre det samme.