Slik er det ikke nå. Drar du for eksempel til gjenvinningsstasjonen i Rådalen og finner den perfekte varmtvannsbereder til ditt nye bad, kan du glemme å få ta den med deg. Ikke nubbetjans.

— Ingenting skal tas ut fra stasjonen, sier informasjonskonsulent i BIR, Mette Nygård.

Alt går til opphugging og resirkulering, selv nesten nye møbler som folk har kastet fra seg.

Begrunnelsen er sikkerhet.

Sikkerhet først

— Det kan gå på sikkerheten løs dersom folk skal klatre rundt i containerne på stasjonene og lete etter ting, forklarer Mette Nygård. I tillegg forsøker BIR å få en del av dagens avfall ut av kretsløpet, for eksempel pcb-vinduer.

BIR forstår likevel hvorfor enkelte reagerer på at man ikke kan ta med seg fullt brukelige ting fra en gjenvinningssstasjon, når man attpåtil må betale 50 kroner for å kaste noe. Og det har de tenkt å gjøre noe med.

Sommeren 2006 skal en splitter ny stasjon stå klar på Espehaugen i Fana, og Rådalen legges ned. På den nye stasjonen er det planlagt en byttehall, der kundene kan levere fra seg ting de ikke lenger ønsker å ha, og samtidig se om de finner noe annet brukt av interesse.

Hvorvidt dette tilbudet skal koste noe, og hva prisen eventuelt blir, er ennå usikkert.

— Vi er ikke kommet så langt i planleggingen ennå, sier Nygård.

Hun innrømmer at hun synes det er trist å ødelegge fullt brukbare ting.

— Det er helt utrolig hva folk kaster fra seg. Sofaer som er helt fine, tv-er som kanskje bare mangler en komponent, slike ting. Istedenfor å forsøke å selge det, kaster de det, sier Nygård.

Skryt fra FIVH

Framtiden i våre hender (FIVH) i Bergen synes BIRs planer om en byttehall er god.

— Dette er et fremskritt. Det er genialt hvis vi kan få et permanent sted der bruktting får nye eiere, sier Randi Brodersen, leder i FIVH-Bergen.

Hun håper åpningstidene blir gode, slik at flest mulig kan benytte seg av byttehallen. Hennes viktigste råd til BIR er likevel dette:

— Det bør ikke koste noe å gå dit.

Til oss der hjemme er rådet et annet: Før du kaster en ting, undersøk med familie og venner om det er noen som vil ha det.