Tale Bjerknes, Christina Borge, Silje Nordtvedt og Troy Nøstdal fra Bergens Handelsgymnasium lurte på hva det har å si for ungdoms kosthold og trivsel at det er kantine på skolen. Kanskje er de drevet av sult, for det er ingen kantine på Handelsgym (BHG). Det har til gjengjeld elevene ved Bergen Katedralskole.

Undersøkelsen av hvem som spiser hva på de to skolene har gitt de fire BHG-elevene en av tre finaleplasser i Holbergprisen i skolen 2006.

Haakon og Håkonshallen

– Kjekt at juryen syns det var like interessant som oss, sier Tale Bjerknes. Onsdag får hun og resten av forskerkvartetten vite hvem som mottar førsteprisen på 7000 kroner. Før den tid får finalistene noen hektiske dager. De skal forelese for Shmuel N. Eisenstad, Holbergprisvinneren 2006, lunsje med mer eller mindre prominente gjester, og være med i Håkonshallen når kronprins Haakon foretar den offisielle utdelingen av Holbergprisen.

– Spennende og vanvittig moro, mener annenklassingene, og innrømmer at de er litt nervøse. De så ikke for seg et fullspekket Holbergprogram da de bestemte seg for å se nærmere på ungdom og skolematvaner.

Snoper i storefri

– Mat i skolen er jo et aktuelt tema. Dessuten har vi selv opplevd hvor stor overgangen i spisevaner er fra ungdomsskolen til videregående. På ungdomsskolen fikk vi ikke lov til å forlate skolegården. Her valfarter elevene til Bystasjonen i storefri, forteller Silje Nordtvedt.

Når de fire BHG-elevene snakker om unges skolematvaner, har de harde fakta å slå i bordet med. Da intervjuene med 115 Katten— og BHG-elever var analysert, var tendensen klar. Elevstrømmen til butikker og kiosker er størst fra kantineløse BHG. Ikke det at Katten-elevene er fri for dårlige matvaner. I løpet av en uke er det veldig få av elevene fra begge skolene som ikke har handlet mat i butikk eller fastfoodkjede.

– Boller og brus frister mest. Og så er det billigere enn salat og grove bagetter, konstaterer de unge forskerspirene.

Halvparten av elevene har med seg matpakke hver dag.

– Det betyr ikke at de alltid spiser maten hjemmefra, er kalddusjen fra informert hold.

Kantinetrivsel

Og så var det melken da. Den er betraktelig mer populær på Katten enn på BHG. Det er kantinen å takke. Og kantine ønsker elevene på BHG seg også. Det har vært en av de årvisse fanesakene til elevrådet. Foreløpig er det blitt med flammende elevinnlegg, for det mangler både rom og penger.

Dumt, mener de fire finalistene.

– Kantinen er mer enn et sted hvor man spiser. Det blir mer sosialt når elevene har en plass å samles og hvor man kan gjøre skolearbeid, sier Christina Borge.

SUNNE: BT sjekket matpakken til de unge prisnominerte. Innholdet var upåklagelig; grovt brød og frukt. F.v: Christina Borge, Silje Nordtvedt, Troy Nøstdal og Tale Bjerknes.