Den spanske dirigenten Rafael Frühbeck de Burgos, er død, 80 år gammel. Han var en svært populær gjestedirigent i Bergen Filharmoniske Orkester og skulle etter planen dirigere en av orkesterets jubileumskonserter neste år.

Blir savnet

— Hvorfor jeg er en dyktig dirigent? Jeg tror det har sammenheng med at jeg hadde en sakte start på karrieren. Jeg begynte med små, provinsielle orkestre før jeg kom til de virkelig store. Slik vokste jeg med oppgaven, og derfor vet jeg å håndtere annenrangs orkestre. Jeg har evnen til å få orkestre til å spille bedre enn de normalt gjør, sa han en gang til BT.

Rafael Frühbeck de Burgos og Bergen Filharmoniske Orkester har hatt et varmt og intenst forhold helt siden hans første besøk i 1987, påpeker informasjonssjef Henning Målsnes.

— Vi snakker om nærmere 50 konserter under hans myndige ledelse inklusive internasjonale turneer, deriblant en turne med Leif Ove Andsnes. Han har vært en uvanlig populær dirigent både hos musikere og publikum, og hans besøk ble alltid sett frem til med stor forventning. Vi kommer til å savne De Burgos.

Kreftsyk

Frübeck de Burgos var kreftsyk, og i mars 2014 kollapset han nesten under en konsert i Washington. Gjennom karrieren var han sjefdirigent for en rekke prominente orkestre, og var fortsatt sjef for det danske nasjonalorkesteret da han 4.juni meldte sin avgang. En uke etter døde han i Pamplona.