Mens oljemessen arrangeres for 40. gang i Stavanger, har BBC dratt til et annet oljesentrum i Norge — Bergen.

I artikkelen som nå ligger på BBCs hjemmesider, skriver journalisten om hvordan Norge har unngått oljens forbannelse, og bergensere tilsynelatende er et nøkternt folkeslag. De hadde også et halvtimes program på BBC World Service på radio, med innslag fra Fløyen, Bergen ellers og CCB på Ågotnes.

- Lite prangende

«Omringet av fjell, på den fantastiske kystlinjen med fjorder, ligger Bergen, Norges nest største by, med utsikt som fra et postkort. Det er også et velstående sted, men her er det svært lite prangende forbruk å se,» heter det i artikkelen på nettet.

«Her er det ingen dyre biler med sotede ruter, ingen designerveskebutikker, og ingen køer foran eksklusive klubber.»

Sparer for fremtiden

I artikkelen blir det trukket frem hvordan Norge i stedet for å bruke all oljerikdommen, setter mye til side for fremtiden.

Professor Alexander Cappelen fra Norges Handelshøyskole er intervjuet til artikkelen. Han forklarer hvordan det norske systemet med sparing og høy skatt er basert på en stor dose tillit til politikerne.

— Vi tror på at skattepengene våre blir brukt klokt. Når du begynner å vise tillit til at andre også bidrar med sin del, er du bare glad for å bidra med ditt, sier han til BBC.

Forsiktige og pragmatiske

Det høye prisnivået i Norge blir selvsagt kommentert, men også det høye lønnsnivået som følger med. Journalisten kommer til konklusjonen om at normennene ikke oppfører seg som de rikingene vi er, og mener det kan være fordi vi er klar over at oljerikdommen en gang vil ta slutt.

«Kanskje er det det som forklarer at det er brukte Volvoer som sirkler i Bergens gater, heller enn Porscher og Bentleyer, som i rike deler av London. Forsiktighet og pragmatisme, ikke posering, ser ut til å være holdningen,» heter det i artikkelen.

Men studenter fra NHH viser også at nordmenn har et mer positivt syn på fremtiden, enn mange jevnaldrende europeere.

— Vi er norske, vi bekymrer oss ikke for sånne ting, sier studenter til BBC.

Hva synes du? Har BBC fått et riktig inntrykk av Bergen og Norge?