«Rio er Bergens største nattklubb for skeive, som ble åpnet i januar 2009». Slik omtales utestedet på nettstedet homobergen.no.

På homonettstedet gaysir.no fremstiller klubben seg selv som «skeiv nattklubb». Men det er altså helt feil. For egentlig er Rio et spisested. I hvert fall er det de har fått skjenkebevilling for.

14. januar åpnet byens nye homonattklubb med åpningstider fredag og lørdag kl. 22.00-02.30. I et debattforum på en homonettside beskrives lydnivået som «intet mindre enn tortur for trommehinnene». Det er stykke unna den opprinnelige søknaden fra mars i fjor til dagens homonattklubb. Men spisested. Det er de.

– Vi har kantinedrift for konkurrenten deres, BA, sier daglig leder, Frode Hølleland.

– Er det BA som redder 25-prosenten?

– Det er det.

Men det spørs om ikke BA-journalistene må skrive mindre og spise mer i tiden fremover. I januar nådde nemlig ikke matomsetningsandelen på Rio mer enn 18 prosent.

Det er ikke bare Rio som tyr til kreative løsninger for å kunne kalle seg et spisested. Skal du ha annen mat enn nøtter og blandevann på spisestedet «Biskopen», hentes maten over gaten fra et spisested som faktisk har mat, nemlig «Aspendos».

Opplysninger BT har hentet inn for de siste åtte månedene, viser at 28 steder ganske enkelt ikke har rapportert matomsetningen i det hele tatt. Rundt 20 steder har oppgitt en matandel som ligger til dels langt under grensen.