Bergensavisens avtroppende sjefredaktør Olav Terje Bergo var hovedtaler under demonstrasjonen i Bergen i dag. Han leverte et knallhardt angrep mot Israels krigføring på Gazastripen, og kalte det "et folkemord".

— Tror på et glansbilde

  • Jeg er stolt over at så mange har trosset vinter og snø for å støtte palestinerne. Det er viktig at vi viser at vi bryr oss om dem, og at vi forteller våre egne ledere at vi ikke godtar Israels krigshandlinger mot sivilbefolkningen i de okkuperte områdene, sa Bergo.

Han understreket at det ikke er palestinerne som okkuperer Israel, men at det er Israel som okkuperer palestinernes land.

— Mange av våre politiske ledere tror fremdeles på et falskt glansbilde av Israel. De tror Israel er et lite, idealistisk land som forsvarer seg mot en krigersk og aggressiv omverden. De tror blindt på den israelske krigspropagandaen. Men det er et falskt bilde, og det vet vi godt, vi som har gjennomskuet propagandaen, sa BA-redaktøren, og pekte på at dannelsen av staten Israel i 1948 skjedde på bekostning av palestinerne som allerede bodde i området.

- Etnisk rensing

  • For at jødene skulle få hjemlandet de ble lovet, måtte de drepe og fordrive dem som bodde der fra før. Slik ble Israel grunnlagt - gjennom etnisk rensing i landsby etter landsby, by etter by. En serie rystende overgrep, og en forbrytelse mot menneskeheten. Det lot seg gjennomføre i skyggen av nazismens sammenbrudd. Uten nazismen hadde ikke Israel eksistert. Den forferdelige sannheten om dannelsen av Israel er nå i ferd med å tvinge seg frem, sa Bergo.

Han hevdet at det israelske samfunnet "er på vei mot fascismen", men at det også finnes motkrefter blant israelerne, som har fått komme til orde i BA.

— Hvis palestinerne får sin rett, får Israel sin sikkerhet, sa redaktøren, som avsluttet med å oppfordre til boikott av israelske varer.

Flere hundre personer møtte opp ved Den blå steinen under dagens demonstrasjon, som ble arrangert av Palestinakomiteen og Den palestinske foreningen i Bergen. Bergo sa til bt.no etter appellen at han ble bedt om å tale.

- Har fått oppsigelser

  • Hvorfor sa du ja til det?

— Fordi jeg har den oppfatningen at palestinerne har samme rett som alle andre til å leve i fred og frihet.

— Hva gjør det med lesernes tillit til avisens dekning at du tar så klart stilling i konflikten?

— Vi har fått noen oppsigelser. Men det er en del av det å lage avis, og å skape debatt og engasjement, sier Bergo.

Demonstrasjonstoget gikk over Torgallmenningen og gjennom Småstrandgaten, Olav Kyrres gate, Vaskerelven, Engen og tilbake til Den blå steinen.

Blant slagordene var "bryt diplomatiske forbindelser med Israel", "boikott Israel", "hold ut, Gaza" og "stopp massakren i Gaza".

Fordømmer ikke rakettangrep

Lederen for Palestinakomiteen i Bergen, Magne Hagesæter, var fornøyd med oppmøtet.

— Vi krever at den norske regjeringen sier klart ifra at det er Israels ansvar å stoppe angrepene. Det blir mer og mer absurd å hevde at det dreier seg om to likeverdige parter og at begge må legge ned våpnene. Det er hundre ganger flere palestinere enn israelere som blir drept, sier Hagesæter.

— Hvilken holdning har du til Hamas' rakettangrep mot Israel?

— Jeg ser at det er et dårlig våpen som treffer veldig tilfeldig, men jeg vil ikke fordømme palestinsk motstandskamp. Jeg ville gjort det samme selv.

— Men rakettene rammer sivile?

— Israel har også et ansvar for å stoppe disse rakettangrepene. Hvis noen skal fordømmes, må det være dem, sier Hagesæter.

Tirsdag klokken 17 arrangerer Palestinakomiteen ny demonstrasjon i Bergen.

Hva mener du om BA-redaktørens engasjement for palestinerne? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Rune Christophersen (MMS)