Den tidligere voldsdømte kroppsbyggeren døde under mistenkelig omstendigheter i august. Før han ble funnet død 26. august i år, rakk mannen å saksøke staten for inntil 100.000 kroner for uberettiget straffeforfølgning.

I februar ble 29-åringen frifunnet av Bergen tingrett for vold og trusler. Han var opprinnelig tiltalt for å ha truet en mann med å «bruke en strømpistol på ham eller kjøre ham ut i skogen for å banke ham opp» hvis han ikke ga fra seg diverse verdigjenstander. Mannen ble kun dømt for en narkoforbrytelse. Straffen ble satt til 30 dagers fengsel.

Kritikk av uttalelser

Før saken kom opp for retten, satt 29-åringen varetektsfengslet i 81 dager, 51 dager mer enn hva dommen lød på.

— Dermed har han hatt et langt opphold i fengsel for noe han ikke har gjort. Det skal han ha erstatning for, mener advokat Arild Dyngeland.

En del av kravet baserer seg også på at en politiinspektør overfor BT karakteriserte 29-åringen som «en av Bergens farligste personer» og videre antydet at en rekke vitner ikke turte å møte i retten for å vitne mot ham.

— Uttalelsene politiet ga til BT var svært belastende for min klient. Betegnelsen som «en av byens farligste menn» var lite kjekk å få på seg, sier advokat Dyngeland.

Bergen tingrett avviste i går hele kravet og frifant staten på alle punkter. Dommer Jacop M. Wollf skriver i dommen at politiinspektøren ikke burde ordlagt seg slik om 29-åringen overfor pressen, men avviser at de anonymiserte sitatene om mannen er så krenkende at det bør gis erstatning. Retten mener også at det i varetektstiden var skjellig grunn til mistanke mot 29-åringen, og at fengslingen dermed ikke var kritikkverdig.

- Vær varsom

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve, som førte saken for staten, sier til BT at hun er naturlig nok er godt fornøyd med frifinnelsen. Hun ønsker ikke å kommentere den konkrete kritikken mot politiets karakteristikk av 29-åringen.

— Men generelt vil jeg si at politiet bør være varsomme med sine uttalelser om tiltalte i straffesaker, sier statsadvokat Greve.

Advokat Dyngeland hadde i går kveld ikke rukket å lese dommen fra Bergen tingrett, og ville derfor ikke si om han vil råde mannens etterlatte til å anke.

29-åringen, som var en kjent person i Bergens underverden, ble 26. august funnet død i en leilighet på Laksevåg. Dødsfallet karakteriseres som mistenkelig, og etterforskningen har vist at han ble brutalt banket opp hele tre ganger de siste to døgnene han levde. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at han døde av knusningsskader i hodet. Fem menn er mistenkt for å stå bak mishandlingen.