Forrige fredag ble to menn på 21 og 23 år varetektsfengslet i fire uker, siktet for i fellesskap å ha voldtatt en kvinnelig UiB-student (20) ved DNS.

Mennene valgte begge å anke avgjørelsen, men den førte ikke frem.

Gulating lagmannsrett mener de to opptrådte kynisk og bevisst da de tok kontakt med kvinnen som befant seg i «en særlig utsatt situasjon».

«Etter rettens syn må det legges vekt på at det dreier seg om to unge menn som «kaprer» en sterkt beruset kvinne, og tar henne med til et utendørs kjellerrom, hvor de forgriper seg på henne», heter det i kjennelsen fra Gulating.

Den ble avsagt i dag.

— Særlig graverende

De to mennene møtte kvinnen på restauranten McDonalds ved Torgallmenningen natt til søndag 19. august. Så skal de ha voldtatt henne i en kjellertrapp ved teateret, ca. 150 meter unna.

Lagmannsretten mener videre at siktelsen gjelder særlig graverende handlinger, ved at de har:

«Ledet henne til parken ved Den Nationale Scene. Der har de dels båret henne ned i en kjellerhals, hvor overgrepet fant sted», skriver dommeren.

Begge mennene har hele tiden nektet straffskyld.

To av teaterets overvåkingskameraer fanget opp deler av det som politiet mener viser at mennene har forgrepet seg på kvinnen.

- Ikke skyldige før dom

Forsvarer for den 23 år gamle mannen, er ikke like sikker.

— Jeg har sett bildene, og mine øyne ser ikke det som politiet mener de ser, har Wigum tidligere sagt til bt.no.

Lagmannsretten konkluderer med at fire uker i varetekt er på sin plass for de to mennene.

«Det vil støte allmennhetens rettsfølelse dersom man unnlater å møte en kynisk og bevisst «offerkapring» med en umiddelbar varetektsreaksjon», heter det i kjennelsen.

— Det er på sin plass å minne om at ingen er skyldige før de er dømt, sier Kaj Wigum i en kort kommentar etter å ha lest kjennelsen.

— Jeg tar dette til etterretning, sier Egil Jordan, forsvarer for den andre siktede.

Endret frisyre

Av tingrettens kjennelse forrige uke kom det frem at de to siktede har forsøkt å fjerne bevis, for eksempel ved å slette SMS-korrespondanse og Facebook-kontoer.

21-åringen skal også ha endret frisyren etter det påståtte overgrepet.

Forsvarer Kaj Wigum har tidligere vært kritisk til måten politiet har uttrykt seg om denne saken i mediene.

— Jeg ser det har vært brukt ord som gruppevoldtekt, og det har vært sammenlignet med overgrep vi ser i krig. Det er ingenting så langt som gir grunnlag for å hevde at det har skjedd en gruppevoldtekt. Jeg synes det er blitt skapt et bilde av to monstre. Man skal være forsiktig med å piske opp en slik stemning, sa Wigum med klar adresse til politi og presse etter fengslingsmøtet i Bergen tingrett i forrige uke.