— Jeg trodde politiet ville være mer interessert og ble veldig overrasket over dette, sier daglig leder på Webhuset AS Erik Windahl Olsen.

Han hadde med seg en stor bunke med papirer og dokumentasjon da han troppet opp i vakten på Politihuset fredag 25. juli. Det var kopier av e-postene og kontaktopplysninger for enkeltsakene.

— De fikk alt på et sølvfat og det burde være enkelt for dem å undersøke saken, sier Windahl Olsen.

Sendte falske fakturaer

Windahl Olsen forteller at han fikk beskjed om å komme tilbake mandag morgen, fordi de da ville ha bedre tid til å ta imot anmeldelsen. Men da den daglige lederen møtte til avtalt tid, skal han ha blitt avvist en gang til. Han mener politiet ikke forstår alvoret i denne typen kriminalitet.

E-svindelen som Webhuset AS skal ha blitt utsatt for startet i mars i år. Svindlere skal ha stjålet domenenavn fra selskapet og sendt ut falske fakturaer. E-postadressene er også utnyttet grovt. Bare i sommer skal dette ha skjedd hele ti ganger.

— Hensikten med å sikre seg domenenavn og e-post er å markedsføre alt mulig. I tilfellene vi har avdekket har spammerne markedsført alt fra vasketjenester til konsulenttjenester, sier Windahl Olsen.

Han mener svindelen representerer en ny type e-kriminalitet.

Sak for politiet

— Dette er spam på norsk som ikke stoppes av spamfilteret på vanlig måte, sier Windahl Olsen.

Han har også vært i kontakt med Forbrukerombudet for å få hjelp.

— Det er vi som fører tilsyn med forbudet mot å sende spam, men det er svært vanskelig å få tak i personene som står bak fordi de opererer med falske navn. I dette tilfellet virker det som om Webhuset er svindlet for penger i forbindelse med falske fakturaer. Da er det bedrageri og en sak for politiet, sier seksjonssjef i Forbrukerombudet Frode Elton Haug.

Seksjonslederen understreker at de får få henvendelser om lignende typer av e-kriminalitet.

Stor pågang

— Nå er det ferie, og vi har begrenset bemanning på sentralvakten, sier politioverbetjent og leder for allmennseksjonen, Bjørn O. Johnsen.

Han bekrefter at Windahl Olsen ble avvist, men understreker at det ikke hadde noe med saken hans å gjøre.

— Vi har ikke kapasitet til å ta imot alle anmeldelser i det øyeblikket folk kommer inn og i spesielle tider er kapasiteten sprengt. Da får vedkommende beskjed om å komme tilbake. At denne personen har vært uheldig og kommet to ganger på travle tidspunkt, beklager vi.

— Det har vært stor pågang i hele sommer.