• Det er ikke snakk om forskjellsbehandling, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen. Men bare Bølgen & Moi fikk tilbud om å få dekket millioninvesteringer.

— Det var ikke en av de andre restauratørene som var villig til å gå inn i dialog med Bergen Bygg og Eiendom. Da blir det litt spesielt å komme i ettertid og klage, sier byrådslederen.

- Subsidierer ikke

— Kan det ikke tenkes at flere restauratører hadde meldt seg dersom de visste at kommunen skulle betale deler av inngangsbilletten?

— Det er ikke riktig å si at kommunen skal betale deler av dette, for kommunen skal ta dette inn gjennom husleien. Så dette faller på sin egen urimelighet.

Strøm-Erichsen avviser at det er snakk om noen form for subsidiering av Bølgen & Moi, slik direktør i BBE, Dagfinn Øvrebotten tidligere har uttalt til Bergens Tidende.

— Det er meningen at vi skal få pengene tilbake over tid gjennom husleien, sier Strøm-Erichsen.

— Hva skjer om Bølgen & Mot gir seg etter kort tid?

— Da har vi investert i kjøkkenutstyr, og andre restauratører kan komme inn i bygget.

Ingen interesse

— Er det en kommunal oppgave å legge til rette for å få en restaurant inn i et offentlig bygg?

— Ikke i utgangspunktet. Men i tilknytning til kunstmuseet var det sterkt ønskelig å få inn en restaurant og en bokhandel for kunstbøker. Det var en del av konseptet.

Da kommunen i 2001 lyste ut ledige lokaler for restaurant i tredje etasje i Lysverk-bygget, var det helt dødt. Det førte til at prosjekteringen av andre byggetrinn stoppet opp. Dermed ble ikke kunstmuseet ferdig til festspilljubileet i fjor.

— I februar i fjor hadde byrådet saken oppe. Vi ble da enige om å åpne opp for restaurant i første etasje. BBE kontaktet alle mulige interesserte, og vi fikk bare et delvis napp fra Augustin. De ga oss Bølgen & Moi. Jeg er svært glad for det, sier Strøm-Erichsen.

Tidspress

Hun vedgår at det forelå et tidspress, men understreker at det allerede i 2000 ble satt av 40 millioner i økonomiplanen til å gjøre kunstmuseet ferdig.

— Vi har brukt milliarder på bygging av sykehjem og skoler, og kritiseres for å mangle næringsperspektiv. Med dette kunstmuseet, som blir et av Nord-Europas flotteste, får vi en kulturakse i sentrum som vi virkelig kan være fornøyd med, og til en svært billig penge. Det er viktig både for turismen og for å gjøre Bergen til en attraktiv by å etablere seg i. Stavanger planlegger å bruke over en halv milliard kroner på et kulturhus.

FÅR PENGENE TILBAKE: - Det er meningen at vi skal få pengene tilbake over tid gjennom husleien, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen. ARKIVFOTO: VEGAR VALDE