Byggesaksavdelingen i kommunen undersøkte Lehmkuhlboden i går. Bakgrunnen var flere bekymringsmeldinger fra en nabo denne uken.

— Naboen har sagt fra om at den ene døren har stått åpen, slik at det er mulig for barn og andre å ta seg inn i bygningen, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Derfor gjorde en bygningsinspektør en utvendig befaring av bygget i går. Han konkluderte med at bygget burde sikres umiddelbart, ifølge Rastad.

Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF), uttalte tidligere i ettermiddag at kommunen hadde forsøkt å advare eieren i går. Det avkrefter Robert Rastad.

— Bygningsinspektøren skulle skrive et brev der vi ba eieren om å sikre bygget. Brevet skulle sendes ut fra kommunen mandag, opplyser Rastad.

- Sto helt greit som det sto

Det er Sjøbodutvikling AS som eier Lehmkuhlboden. Styreleder Truls Soløy avviser at brannsikkerheten har vært dårlig:

— Det bygget sto helt greit som det sto. Det var ikke noe å drive vedlikehold på før vi får avklart hva bygget skal brukes til.

Sjøbodutvikling AS ønsker nemlig å ta i bruk sjøboden til boligformål. Bygget er nå midlertidig fredet.

— Vi holder på å diskutere med Fylkeskonservatoren, som er den vi forholder oss i forhold til kulturminnebiten. Det er en prosess som har pågått noen måneder, sier Soløy.

— Byantikvaren har gjort vedtaket om midlertidig fredning. Eieren har påklaget vedtaket til Riksantikvaren. Saken er ennå ikke avgjort, sier Robert Rastad i Bergen kommune.

- Helt uvirkelig

Formannen i Sandviken Kulturhistoriske Forening er rystet over nok en storbrann i sjøbodene.

— Det er helt uvirkelig. Dette har passert hva man kan kalle trist, sier Geir Abelsen til bt.no.

Han er fortørnet over hvordan både eieren og kommunen har behandlet Lehmkuhlboden, som er en av de største og eldste sjøbodene i Sandviken.

— Eieren har anket fordi han ønsker å bruke bygget til boligformål, men saken er ikke blitt avgjort. Derfor har bygget bare blitt stående uten vedlikehold, hevder Abelsen.

Han selv var inne i boden for ett år siden.

— Det er igjen store kulturhistoriske verdier som går tapt. I siste halvdel av 1700-tallet var det 150 til 200 sjøboder i Bergen. Nå er det 30-40 igjen. Man burde vurdere å utvide verdensarvområdet fra Bryggen og ut hit i Sandviken, mener Abelsen.

- Rare tanker i hodet

Han orker ikke tanken på at brannene i Bergen den siste tiden kan være påsatt.

— Jeg har mange rare tanker i hodet når dette skjer så kort tid etter hverandre. Men jeg ønsker ikke å tenke at noen kan ha tent på sjøbodene.

- Jeg blir urolig

Lisbeth Iversen er bekymret over de mange brannene i det siste.

— Jeg blir urolig av at det er så mange branner i historiske bygninger, sier Iversen.

Brannvesenet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til brannen.

2211-tipser
Deisz, Ørjan