8 år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem på Sotra i november 2011.

SIKTET: 32-åringen fra Litauen er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8). Mannen bodde i hjemmet hennes en periode før dødsfallet i 2011.

Vil fengsle videre20. oktober i fjor ble Monikas mors tidligere samboer pågrepet og siktet. Delvis DNA-treff knytter 32-åringen fra Litauen til åstedet, ifølge politiet. 32-åringen har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen.

Tirsdag møtte litaueren på ny i fengslingsmøte med forsvarer Fredrik Verling og medforsvarer Kim Villanger. Politiadvokat Asbjørn Onarheim ba om at den siktede varetektsfengsles videre.

Politiet mener det er fare for bevisforspillelse hvis han løslates. De frykter også at han kan rømme. Så langt er deres viktigste bevis DNA-profilen. Politiet regner med å ha en endelig sakkyndig rapport om den i løpet av denne eller neste uke. Muligens vil rapporten gi svar på hvorfor det først ble funnet DNA-spor av den siktede mannen i 2014, og ikke like etter jenten ble funnet død.

Var ironisk

Den siktede mannen kom iført rød lue, blå sko, dongeribukse og grå jakke til rettssal 1 c. Han har bedt om innsyn i klausulerte dokumenter, og dette spørsmålet ble behandlet bak lukkede dører. Etterpå ble fengslingsspørsmålet behandlet med pressen til stede.

— Han er klar på at han er uskyldig, sier forsvarer Fredrik Verling.

Den siktede mannen holdt en lang forsvarstale i fengslingsmøtet, der han konsekvendt nektet for å ha drept jenten. Han uttrykte også at han ikke har tillit til politiet, og var ironisk mot dem da han takket for det psykiske presset de la på ham. I forrige fengslingsmøte kalte han etterforskningen for et sirkus.

— Han opplever beskyldningene som en stor påkjenning, sier Verling.

Tar tid

BT er kjent med at politiet skal avhøre vitner i Litauen i slutten av denne måneden. Familien til siktede skal ha opplyst at de ikke ønsker å snakke med norsk politi. Det er uvisst når etterforskningen er ferdig, men det kommer trolig til å ta tid, ettersom politiet akter å innhente spor fra sosiale medier, deriblant Facebook.

Tirsdag ettermiddag var det ikke klart om mannen fengsles videre. Avgjørelsen fattes enten senere på dagen eller onsdag.

Først henlagt

Monikas dødsfall ble først henlagt som selvmord, til tross for flere mistenkelige omstendigheter: Et knust vindu i ytterdøren, krydder som lå strødd utover kjøkken- og stuegulv, syv telefonoppringinger på fem minutter før mobiltelefonen sporløst forsvant, og en svært hard knute i beltet.

Obduksjonsrapporten åpnet imidlertid for at jenten kan ha blitt drept, og i vår ble saken gjenåpnet. Det endte med pågripelse av 32-åringen.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra politiadvokat Asbjørn Onarheim etter fengslingsmøtet.