Pedersen ble i april i år i Gulating lagmannsrett funnet skyldig i det såkalte Hylkje-drapet. Den nå 36 år gamle mannen ble dømt for drap på den 37 år gamle Ingvild Myking og voldtekt av en 10 år gammel jente i Hylkje i Bergen 20. juli 2006.

Pedersen hadde rømt fra Sandviken psykiatriske sykehus, og det hadde oppstått et vennskap mellom ham og kvinnen. Drapet fant sted i hjemmet til Myking ved at Pedersen umotivert stakk henne med en kniv mens hun lå på en sofa.

I dommen karakteriseres drapet og voldtekten som ekstreme og grufulle, og det heter at fengsel ikke vil være nok i denne saken. Dommen som nå blir rettskraftig lød derfor på forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år. I tillegg ble Pedersen dømt til å betale om lag 1,5 millioner kroner til blant andre offerets datter og foreldre.

Pedersens advokat Tor Erling Staff kritiserte lagmannsrettsdommen, og mente at det ikke var tatt hensyn til Pedersens positive sider og hans muligheter i samfunnet. Han mente at det ikke burde vært idømt forvaring i saken.