— Hvis Bernander er opptatt av VM, må han være villig til å forhandle med oss slik at Arne Scheie kan komme tilbake på jobb som kommentator til åpningskampen, sier streikegeneral i NRK, Leif-Kjartan Bjørsvik.

Tilbudet fra Bernander vil ikke de streikende vurdere: - Ledelsen må være villige til å forhandle og ikke stille ultimatum med ferdige løsninger som vi må akseptere, sier Bjørsvik.

Streikebidraget på 2800 kroner i uken skattefritt er foreløpig nok til å holde mobiliseringen oppe blant journalistene i NRK.

— VM opptar ikke meg. Jeg er mest opptatt av at vi har kjempegod stemning her, sier Bjørsvik.

NRK-ledelsen håper streiken er avblåst før fredag: - VM er ikke viktig for en løsning i den forstand at vi håper konflikten kan løses så fort som mulig, helt uavhengig av VM, sier Sigurd Sandvin, markeds- og kommunikasjonssjef i NRK.

Sandvin vil ikke kommenterer om ledelsen vil komme med flere tilbud etter at siste tilbud ble avvist i går.

— Samtalene i går var er ærlig forsøk på å finne en løsning, sier Sandvin.

VM-kampen vil uansett gå på luften, eventuelt uten kommentarer. 1800 NRK-ansatte i YS og Tekna er på jobb og er ikke omfattet av konflikten.

Lockout i finans

Enda kjøligere er stemningen i bank og finans. Fra mandag er 24.000 bank- og forsikringsansatte rammet av lockout. Det er arbeidsgivers svar på opptrappingsplanene i streiken blant Finansforbundets medlemmer. I alt skulle 7500 være i streik. I stedet blir 24.000 stengt ute.

Da stenger alle banker og forsikringsselskaper dørene.

— Da stenger finansnorge, sier Jorunn Berland, leder i Finansforbundet.

Forhandlingsrett ved endringer av tjenestepensjonsordningen samt en tvisteløsningsmekanisme ved uenighet utgjør kravet fra de ansatte. Arbeidsgiver mener endringer i pensjonsvilkår tilhører styringsretten som de ikke vil gi fra seg.

Det er første gang i historien forsikringsansatte streiker og 30 år siden bankansatte streiket.

Administrerende direktør Jostein Røsjø i Finansnæringens arbeidsgiverforening svarte ikke på vår henvendelse i går.

Mattilsynet

I dag er det den 15. streikedagen til veterinærene, og slakteriene til Gilde og Prior over hele landet rammes når Akademikerne tar ut veterinærene i Mattilsynene i hele Sør-Norge.

— Vi drar til litt mer nå og det får konsekvenser, slik er det, sier Knut Aarbakke i Akademikerne.

I alt 9000 arbeidstakere er for tiden i streik på vegne av i alt 45.000 lønnsmottakere. Tilsynelatende er det iskalde fronter mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.

HOLDER KOKEN: De streikende NRK-journalistene slo ring om NRKs radiobygg i går formiddag. Det siste tilbudet fra kringkastingssjefen vil de ikke vurdere. FOTO: SCANPIX