ARNE COLLIANDER

EYSTEIN RØSSUM

— Det var nok oss han skulle ta, sier dørvaktene Tore Skjerven og Frode Andersson.

Tolv timer senere forteller de to til Bergens Tidende hvordan de opplevde skudd-dramaet i gågaten i Odda. Dørvaktene ved utestedet hindret sannsynligvis at enda flere enn en 17 år gammel jente ble truffet av skudd fra gjerningsmannens dobbeltløpete haglgevær. Vitner forteller at 18-åringen hadde flere haglpatroner i lommen da han ble avvæpnet av de to uredde og besluttsomme vaktene.

Fikk lukket branndøren

— Han var på vei inn i diskoteket, men vi fikk slått igjen branndøren, slik at han ikke kom seg inn, forteller Tore Skjerven.

Før han kom så langt, hadde gjerningsmannen avfyrt to haglladninger. Den ene traff den 17 år gamle jenten i ansiktet, den andre gikk inn i betongveggen ved trappen opp til diskoteket, like ved Tore Skjerven.

— Jeg vet ikke hvor nær jeg var ved å bli truffet, men det kan ikke ha vært langt unna, sier han, mens han viser merkene i betongen ved siden av heisen.

Kjente ikke hverandre

Den 17 år gamle jenten sto utenfor diskoteket, der hun hadde vært gjest. Det var høyst sannsynlig ikke henne haglladningen var myntet på. Alt tyder på at hun ble tilfeldig offer. Jenten og gutten som skjøt, skal ikke ha kjent hverandre.

Det hele startet med at vaktene viste 18-åringen bort fra diskoteket etter at han hadde vært involvert i noe bråk inne. Den 18 år gamle gutten skal ha vært temmelig beruset.

— Han fikk beskjed om at han ikke ville slippe inn igjen, sier Skjerven og Andersson.

Stirret inn i munningen

Deretter tenkte de ikke mer på ham, før de oppdaget at han var kommet tilbake utenfor inngangen. Sekunder senere stirret Tore Skjerven rett inn i en haglmunning.

— Han kom gående rett mot meg. Jeg så at han siktet på meg, men fikk snudd meg bort, før jeg hørte at et skudd gikk av, forklarer Tore Skjerven.

Så satte 18-åringen kursen opp trappen, fortsatt med haglen i hånden.

— Jeg sprang forbi ham og fikk låst igjen branndøren inn til diskoteket. Igjen rettet han haglen rett mot ansiktet mitt, men vi fikk heldigvis avvæpnet ham og lagt ham i gulvet, sier Tore Skjerven.

Han er usikker på hvor mange ungdommer som var igjen inne på diskoteket. Det kan ha vært mellom 100 og 150. Sammen med andre vakter holdt Skjerven gjerningsmannen fast til politiet kom og tok hånd om ham.

«Skremmende»

— Det er skremmende at noe slikt kan skje her i Odda. Dette er noe vi trodde vi var forskånet fra her - noe du bare ser på tv skje i større byer, sier Frode Andersson og Tore Skjerven.

— Kjenner dere gjerningsmannen?

— Jeg vet hvem han er, men ikke noe mer enn det, sier Skjerven.

De to vaktkollegene ble avhørt av politiet i går morges og formiddag. De fikk også ros av politiet for måten de hadde opptrådt på.

Da BT snakket med dem, hadde de ikke rukket å tenke gjennom om de ville fortsette som vakter.

— Du får en støkk når du opplever noe slikt. Du tenker jo på at det kunne ha gått verre, sier Skjerven og Andersson.

AVVÆPNET 18-ÅRINGEN: Dørvaktene Tore Skjerven (til v.) og Frode Andersson.<br/> FOTO: TV2
SORG: Både gjerningsmannen og offeret hadde mange gode venner i Odda. Flere av dem var i går sterkt preget av tragedien.<br/>Foto: EIVIND H. NATVIG
KLOSS HOLD: Et par meter fra døren fyrte 18-åringen av to skudd med den dobbeltløpete haglen. Det ene havnet i veggen.
EIVIND H. NATVIG