BAK NYHETENE

Den 18. april 2001 i rettssal 4b. En tilsynelatende meget selvsikker Jarle Olsen krever at han må frikjennes. Han vet absolutt ingenting om drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

I går var samme mann tilbake i samme rettssal, og selv om Olsen fortsatt hevder han er uskyldig, vet han nå plutselig alt om Madsens brutale bortgang.

Påtalemaktens problem er at Jarle Olsen i går som for seks år siden ber om å bli trodd på at det er sannheten han nå forteller.

Jarle Olsens historie er både fascinerende og skremmende. Han var den hardtslående gategutten fra Åsane som i en alder av 15 år havnet i fengsel og ble overbevist om at han kunne gjøre karriere som kriminell. Bak murene traff Olsen erfarne voldsmenn og narkopushere som med glede lærte bort noen triks.

— Jeg gikk hele skolen, sier Olsen selv, men har tydeligvis glemt første paragraf i skurkeloven: Ikke snakk med politiet.

For Jarle Olsen forteller ikke bare villig om egen karriere som voldsmann og narkohandler, men trekker også sine to tidligere bestevenner inn i en straffesak som kan gi dem 21 års fengsel.

Olsen oppgir flere begrunnelser for å samarbeide med politiet, men to motiver fremstår som mest sentrale:

n Han ønsker sin egen sak gjenopptatt. Olsen håper at drapsdommen skal omgjøres til medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Skjer det, er han en fri mann.

n Olsen mener at han ble sviktet under forrige runde i rettssalen. Hadde den yngste av de tiltalte vitnet til fordel for ham, ville han ikke blitt dømt for drap, kun for å ha betalt en torpedo for å knuse Øyvind Bjarte Madsens bein.

— Det er langt over dårlig gjort, sier Olsen. Om vennens manglende støtte i rettssalen, altså.

Rettssaken mot de to mennene som har fått kallenavnene «fotballspilleren» og «eks-dørvakten», har tre mulige utfall.

1. De to tiltalte vinner. Dommerne fester ikke lit til Jarle Olsens forklaring og frikjenner begge to for anklagene om overlagt drap.

2. Jarle Olsen vinner. Retten tror helt og fullt på Olsens forklaring. De to tiltalte dømmes for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. I så fall er sjansene gode for at Olsen kan få sin egen sak gjenopptatt.

3. Påtalemakten vinner. Jarle Olsen blir bare delvis trodd. Han snakker sant når han sier at vennene er skyldige, men planen var ikke å skade Madsen, men å drepe ham.

I så fall vil både «fotballspilleren» og «eks-dørvakten» bli dømt til lange fengselsstraffer. Og Jarle Olsen blir en meget upopulær fange frem til forventet løslatelse i 2014.