• Jeg fant denne på min sønns hybel, sa kvinnen og ga politiet en pakke med pulver. Slik startet opprullingen av en av årets største narkosaker på Vestlandet.

En rullekoffert full av hasj. Et parkeringshus med overvåkingskamera. Og en narkodømt fengselskokk på skolebenken. Dette er noen av ingrediensene i saksdokumentene som nå har havnet på pulten til førstestatsadvokat Walter Wangberg.

Det hele begynte med at en urolig tenåringsmor møtte opp i skranken på Fjell— og Sund lensmannskontor. I hendene hadde hun ett kilo amfetamin

Kornete bilder

I mars i år stakk kvinnen innom hybelen sønnen hadde leid i Bergen sentrum. Hun må ha forstått at det var noe galt med pakken hun fant hos 18-åringen, for moren tok den med seg og gikk rett til politiet. Få dager senere satt sønnen i varetekt, siktet for grov narkotikaforbrytelse.

Pakken inneholdt nemlig amfetamin. Og ikke nok med det, da politiet ransaket hybelen fant de noe moren hadde oversett: En koffert med 29 kilo hasj.

— Jeg er bundet av min taushetsplikt, og kan derfor ikke kommentere saken, sier 18-åringens forsvarer, advokat Stig Åkenes Johnsen.

Etter det Bergens Tidende erfarer skal 18-åringen i avhør ha erkjent straffskyld for befatning med narkotikaen, men nektet å avsløre hvem han hadde fått den fra.

Takket være noen kornete svart-hvitt-bilder klarte politiet likevel å komme noen skritt nærmere bakmennene.

Begge kjente kokken

I avhør skal nemlig 18-åringen ha forklart at han fikk hasjen ved Støletorget i Bergen. Da politiet sjekket overvåkingskameraene i kjøpesenterets parkeringsanlegg, fant de bilder av både narkokofferten og 18-åringen. Sammen med ham var en tidligere straffedømt 32-åring. Han sitter nå i varetekt.

— Min klient ga en uforbeholden tilståelse i sitt første politiavhør, sier 32-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Politiets teori var at tenåringen hadde fungert som en løpergutt for 32-åringen. Men de tvilte på at mennene hadde vært alene om narkotikaopplegget. Det viste seg at de to hadde en felles bekjent: En narkodømt kokk i Bergen Fengsel.

Klassekamerater

Den 34 år gamle mannen ble i 1999 dømt til 12 års fengsel for innførsel av 2,5 kilo heroin. Etter planen skulle han løslates til neste år.

Fengselsledelsen innvilget i fjor kokken frigang for å ta utdannelse ved en videregående skole i Bergen. Det var her han traff traff 18-åringen.

— Han stiller seg helt uforstående til anklagene som nå rettes mot ham, sier 34-åringens advokat, Asgeir Thomassen.

Politiet mener at kokken vervet sin tidligere ustraffede klassekameraten som narkoassistent. Fra fengselet skal han ha styrt butikken sammen med sin tidligere cellekamerat - den siktede 32-åringen.

Politiet skal både ha sikret seg opptak av telefonsamtaler og tekstmeldinger de mener beviser at kokken var involvert i handelen. De tre mennene skal være siktet for oppbevaring eller salg av totalt 2,5 kilo amfetamin og 29 kilo hasj.

Ledelsen i Bergen Fengsel betegner det som «svært uheldig» at en innsatt på frigang trekkes inn i en så alvorlig kriminalsak.

— Heldigvis skjer dette meget sjelden. Det er nær sagt så uvanlig at antall tilfeller kan telles på én finger, sier fungerende fengselsdirektør Arvid Senneset.

Høvik, Tor
Høvik, Tor
Høvik, Tor