Barna sperret opp øynene da de oppdaget forsøplingen i denne skråningen i Helldalsåsen i Fana.

– Det var masse farlig avfall som folk hadde kastet fra seg. Det er rart at de ikke gidder å kaste det der det skal være. De tenker ikke på skaden det gjør i naturen, sier Silje Steine (13), medlem av Miljøagentene i Kringlebotn. Miljøagentene er Norges Naturvernforbunds barneorganisasjon

Silje og vennene fant blant annet bilbatteri, fryseboks, planker fra et gjerde, tørkestativ, TV, to sykler, klær og pengeskap som lå og slang i naturen.

Snuste opp synderen

Miljøagentene bestemte seg for å ta saken i egne hender, og sporet opp en av synderne på egen hånd.

– Vi fant papirer med samme navn i flere av sekkene. Vi meldte fra til politiet, slik at de som har kastet det selv skal få rydde opp, sier Silje.

Politiet i Fana har nå pålagt personen å fjerne bosset innen onsdag.

– Eieren har forklart at en annen person skulle kjøre bosset til et ordinært bossdeponi. Det har vedkommende ikke gjort, og vi har nå gitt eieren beskjed om at han må rydde opp etter seg, sier stasjonssjef Norvald Visnes.

– Hva om det ikke blir gjort?

– Hvis ikke vil vi forfølge det strafferettslig. Dersom kommunen må rydde opp vil det skje på hans regning, sier Visnes.

Han sier politiet ser alvorlig på forsøpling, men at de ikke kan prioritere slike saker. Derfor er han glad for hjelpen fra Miljøagentene.

– Om vi ser boss andre steder kommer vi til å gjøre det samme, lover Silje Steine.

— Rydd opp etter dere

I fjor ryddet Miljøagentene opp i den samme skråningen i Helldalsåsen. Overraskelsen var derfor stor da de oppdaget alt bosset i forrige uke.

– Ungene ble sjokkert over at voksne kan dumpe avfall i sitt nabolag på denne måten, sier Sverre A. Stakkestad, som er leder for Miljøagentene i Kringlebotn.

Han sier ulovlige fyllinger er et utbredt problem i flere bydeler i Bergen, og håper at disse bildene vil få forsøplerne til å tenke seg om. Miljøagentene har sett lignende tilfeller både på Nesttun, Birkelundstoppen, Fanafjellet, Melkeviken og Åsane.

– Det starter ofte med at folk kaster fra seg gress og kvister, og så fyller tankeløse folk på med bilbatterier, malingsspann, pc-er og frysebokser. Elektriske apparat kan man gratis levere tilbake der man kjøper nytt utstyr, påpeker Stakkestad.

Han oppfordrer andre som oppdager forsøpling til å ta bilder av søppelet og melde saken til politiet for å begrense omfanget av dette i fremtiden.

Hva kan gjøres for å unngå forsøpling av naturen? Si di mening.

MILJØAGENTENE
MILJØAGENTENE
MILJØAGENTENE
MILJØAGENTENE