Mannen sitter varetektsfengslet i Vik fengsel og innrømmet straffskyld etter tiltalen. I perioden 2011 til juli i år har han solgt rundt to kilo hasj til unge mennesker i området Nesttun-Fana-Sandsli.

— Vi la ned påstand om inndragning av 200.000 kroner, sier politijurist Liv Giertsen ved Bergen sør politistasjon.

Flere fra ressurssterke hjem

— Det var etterforskning i andre miljø som ledet oss til 22-åringen. Han ble pågrepet 15. juli. Siden den gang har vi pågrepet rundt 20 ungdommer i saken. De er i alderen 17 til 22 år, sier Øystein Samsonsen, etterforsker ved Bergen sør politistasjon.

— Noen av dem kommer fra bedrestilte hjem. Andre har vokst opp under vanskeligere forhold, kommenterer Samsonsen.

22-åringen beskrives som ressurssterk, til tross for at han er siktet for brudd på Straffelovens paragraf 162 2. ledd, som omhandler alvorlig narkotikakriminalitet. Han er også siktet for bruk av hasj.

Avtalt kjøp på Facebook

Politiet har tatt en rekke beslag i mobiltelefoner. De har også sjekket ungdommenes aktivitet på sosiale medier. Der har det vært avtalt kjøp og salg av narkotika mellom 22-åringen og flere ungdommer.

— Vi har sett at mange av salgene har vært avtalt både i form av tekstmeldinger og avtaler på Facebook. Dette er gjerne kanaler som foreldrene ikke har kontroll over, sier politietterforskeren.

- Er du overrasket over at så mange er involvert i saken?

— Det er viktig å minne om at de aller fleste ungdommene ikke bruker ulovlige rusmidler, men dette har vært en betydelig sak. Flere av brukerne var ukjente for oss, andre kjente vi til., svarer Samsonsen

Etter det BT kjenner til ble det funnet 2200 kroner hjemme hos ham, i tillegg til 500 gram hasj. Politiet fant også 70 gram hasj og 50 gram marijuana, samt tre gram amfetamin hos en bekjent av mannen.

Tror på effekt

- Hvordan blir ungdommene fulgt opp?

— Mange har fått påtaleunnlatelse med vilkår. Det betyr at de følges opp under det såkalte Tidlig ute-prosjektet. De lover da å avstå fra kriminelle handlinger i to år og søker hjelp med sine problemer. Det viktigste for oss er at ungdommene kommer inn på et rett spor fremfor å bøtelegge dem.

Politiet opplyser at flere unge har gitt uttrykk for at det ble vanskeligere å få fatt i hasj etter at 22-åringen ble tatt.

— Forhåpentlig virker denne saken også avskrekkende når så mange er pågrepet.

Vil gjøre opp

Robert Fonn er 22-åringens forsvarer. Han bekrefter at den unge mannen la kortene på bordet i retten mandag.

— Han sitter varetektsfengslet og er innstilt på å gjøre opp for seg og komme seg videre i livet. Han har dessuten begynt på skole og vil arbeide for å ta en utdannelse. Han har innrømmet det han har gjort, sier Fonn.

- Vil du betegne din klient som ressurssterk?

— Ja. Han har familie som engasjerer seg på hans side og han tar avstand fra det han har gjort, men han har hatt et rusproblem som han nå vil ut av.

MOT NARKOTIKA: Øystein Samsonsen er er politiførstebetjent ved Bergen sør politiastasjon og arbeider spesielt opp mot unge og narkotika.