Det var i november at det kom et anonymt brev til Kontor for Skjenkesaker i Bergen kommune. Tipseren gikk detaljert til verks og beskrev navngitte gjester ved utestedet. Vedkommende antydet at Vågen Fetevare var fredet av skjenkekontoret.

Joint i sofa

Kort tid etter begynte en rekke kontroller av utestedet i Kong Oscars gate. Fra 24. til 28. november besøkte kontrollørene utestedet hver kveld. Natt til fredag 26. november fikk de virkelig noe å skrive hjem om.

Kontrollørene så en gjest i bakgården. Han satt i en sofa og rullet en joint. Han hadde også en liten pose med noe brunt stoff. Han tok noe ut av posen, pakket det sammen og tente lighteren over det.

En annen gjest reagerte negativt. Han var åpenbart redd for at noen skulle merke hva som pågikk.

— Dette er for åpenbart, sa mannen på engelsk.

Innrømmet hasj

Gjesten med jointen forlot lokalet, gikk utenfor i Kong Oscars gate og tente den ulovlige sigaretten. Etter kort tid kom to politimenn til stedet. De ransaket den ene gjesten, som skal ha innrømmet at han hadde røykt hasj.

Bengt Angeltveit, seksjonsleder for politiets ordensavdeling, bekrefter at de var på stedet den aktuelle kvelden, men presiserer at Vågen Fetevare ikke skiller seg negativt ut blant utestedene i Bergen.

Da kontrollørene kom tilbake på utestedet to dager etter, den 28. november, mente i hvert fall de at Vågen skilte seg ut. Denne gangen beskrev de skjenking utenfor tillatt skjenketid, gjester med medbrakt alkohol og brudd på reklamebestemmelsene.

Øl til 17-åring

Mai K. Brandshaug ved utestedet tilbakeviser kritikken i et skriv til skjenkekontoret. Hun skylder blant annet på misforståelser og antyder at bartenderens klokke kan ha gått saktere enn kontrollørenes. Derfor kan det ha blitt skjenket alkohol klokken 02.01.

Skjenkekontrollørene benyttet adventstiden flittig. I perioden 3. til 19. desember oppsøkte de Vågen Fetevare minst fem ganger. Andre søndag i advent, den 12. desember, var det nok en gang grunn til å skrive rapport. Denne natten kom de over en 17 år gammel jente som drakk øl på utestedet.

Utestedet hevdet på sin side at gjesten måtte ha levert falsk legitimasjon tidligere på kvelden.

Gro Gaarder, seksjonssjef ved Kontor for Skjenkesaker, avventer tilbakemelding fra utestedet.