I retten i dag, tirsdag,viste politibetjent Frode Malt utdrag av store mengder videoovervåking fra området og rundt tidspunktene der Trond Kristian Johannessen (35) ble dødelig knivstukket.

Et større område rundt ble finkjemmet, og videoovervåking ble lokalisert på i alt syv steder — også i oppgangen til blokken der tiltalte hadde en leilighet.

Bildene viser at nå avdøde Johannessen kommer inn i blokkoppgangen cirka klokken 15.20 den skjebnesvangre fredagen. Han oppholder seg der en god stund alene, snakker i telefonen og «ser ut som om han venter på noen», ifølge politibetjent Malts analyse.

Så fikk retten se bilder fra blokkoppgangen cirka 40 minutter senere, klokken 16.01. På disse bildene kommer først tiltaltes lillebror inn i blokken. Han snakker cirka ett minutt med Johannessen, før den nå tiltalte 36-åringen kommer ned trappen i blokken.

Alle tre står og prater tilsynelatende sammen, men på det lydløse opptaket er det umulig å si hva de snakker om. Det gestikuleres en del. Etter litt over to minutter totalt, går de tre ut hoveddøren og ut på en P-plass utenfor blokken.

Der stopper bildene av de tre. Ifølge tiltalen ble Johannessen knivdrept cirka tolv minutter etter at de tre gikk samlet ut av blokken.

Nektet alt

I sine første avhør nektet den tiltalte 36-åringen, og hans den gangen medsiktede lillebror,å ha noe med drapssaken å gjøre. De forklarte atde gikk ut av blokken sammen med Johannessen, og at de så hadde gått over Puddefjordsbroen til byen.

Men dag fire etter det angivelige drapet ble Malt koblet på saken. Politimannen kom på at en bedrift i nærheten av blokken hadde videoovervåking både mot hovedveien forbi blokken, Carl Konows gate, og mot veien ned mot sjøen: Tverrveien.

Da Malt fikk ut bilder fra bedriftens kameraer, viste de en annen virkelighet enn den som de de siktede forklarte seg om.

Overvåkingsbildeneviser nemlig at de to,bare et minutt eller to etter det angivelige drapstidspunktet klokken 16.15, løper nedover Tverrveien og krysser over gaten nesten nede ved Damsgårdsveien.

— Vi fikk påvist at de siktede forklarte seg feil, de gikk ikke over Puddefjordsbroen, sa Malt i retten.

— At siktede den gangen ble konfrontert med dette videobeviset, kan man anta hadde stor betydning for at han senere valgte å tilstå, sa Malt i sin forklaring.

36-åringens lillebror ble senere sjekket ut av saken. 36-åringen tilsto at han stakk Johannessen, uten at lillebroren hadde noe med det å gjøre.

Tiltalte nektet likevel straffskyld for drap da rettssaken startet mandag. Han benyttet også anledningen til å be offerets familie om unnskyldning.

- Jeg erkjenner meg skyldig i å ha påført ham skade slik at han døde av skadene, sa 36-åringen.

Stukket i halsen

Trond Kristian Johannessen ble knivstukket i halsen i Carl Konows gate i Bergen 25. juni i fjor. Skrekkslagne busspassasjerer ble vitne til at han blødende segnet om etter at han forsøkte å komme seg på en buss mot Søndre Skogvei.

Les også:

|

DREPT: Trond Kristian Johannessen
ARKIV