— Jeg fikk ikke vite at det var min mor som hadde tatt stoffet før jeg kom ut i fengselet, sa 19-åringen til Bergens Tidende før han forklarte seg i retten i går.

Han står tiltalt i en av fjorårets aller største narkosaker som brettes ut i Bergen tingrett denne uken.

I hovedrollene er en nitten år gammel tidligere ustraffet slakterlærling, en 34 år gammel narkodømt medelev, en 33 år gammel felles bekjent av disse og en fortvilet tenåringsmor.

Gikk på slakterlinjen

Historien begynner på Åsane videregående skole, der 19-åringen var elev på slakterlinjen i fjor vinter. Han trives ikke spesielt godt i klassen, men får god kontakt med en nå 34 år gamle medelev.

Dette er en mann som går på slakterlinjen samtidig som han soner en narkodom på 12 år i Bergen fengsel. Han har bare noen måneder igjen før han kan prøveløslates.

34-åringen introduserer sin tenåringskamerat for en 32 år gammel mann som han kjenner fra fengselet. 32-åringen er nylig kommet ut fra fengsel når han treffer de to slakterelevene til lunsj utenfor skolen.

Brukt som løpergutt

Etter bare noen få lunsjer mellom de tre kommer det første spørsmålet fra 32-åringen om tenåringseleven kunne tenke seg oppbevare noe narkotika 32-åringen venter på i en forsendelse. Svaret han gir blir fatalt for den da 18 år gamle eleven, som i løpet av noen uker vikles inn i en sensitiv og ømtålig narkosak.

Politiet tror at både 34-åringen og den nå 33 år gamle kameraten har brukt 19-åringen som løpergutt. I retten i går innrømmet 33-åringen at årsaken til at han spurte om 19-åringen kunne lagre stoffet, var at han selv var paranoid.

— Jeg har hatt såpass mye med etterretningsavdelingen hos politiet å gjøre at jeg skjønte at jeg ikke kunne lagre stoffet hos meg selv, forklarte 33-åringen.

Hjemme hos 19-åringen dukket 33-åringen til slutt opp med to kilo amfetamin. Deretter ble 18-årings sentrumsleilighet gjort om til en liten base for utblanding av amfetaminen.

Det ble kjøpt inn laktose, en kjøkkenmaskin, hansker og en støvmaske, så satte 33-åringen i gang med å blande ut amfetaminen og dele den opp i enheter og klargjøre dem for salg.

Mamma kommer på besøk

Så langt kom aldri 33-åringen. En marsdag i fjor dukker moren til 19-åringen opp i leiligheten, og blir oppmerksom på at noe hvitt klebeaktig pulver som ligger i en sekk inne i skapet.

Hun forstår ikke helt hva det er, men tar med seg en liten stikkprøve.

Hun er urolig for sønnen, håper det kan være vaskepulver, eller noen guttestreker, men legger frem en stikkprøve for en kjenning som jobber som politimann på Fjell og Sund lensmannskontor.

Politimannen blir dagen etter, en lørdag, med til sønnen leilighet, der moren på ny går inn og tar med seg en kilo amfetamin, som blir kjørt ut og oppbevart på lensmannskontoret over helgen.

Avgjørende for politiet

Når politimannen tar med seg pulverklumpen til etterretningsavdelingen på Sentrum politistasjon, går det ikke mange minuttene før de kan konstatere at de står med 1068 gram amfetamin i hendene. Når politiet ransaker leiligheten finner de ytterlige 26 kilo med hasj i tillegg til 1,3 kilo amfetamin.

I retten i går kunne politiet fortelle at morens funn var svært avgjørende for at politiet i det hele tatt fikk snusen i narkosaken.

— Vi hadde mistanker om at de to (33-åringen og 34-åringen) holdt på med noe, men visste ikke hva, fortalte hovedetterforskeren i saken.