I september i fjor ble en polskregistrert Ford Galaxy stanset av politiet i Instefjord i Sogn og Fjordane. I bilen var det sju påhengsmotorer som var sjålet fra Fallebø Marina i Gulen samme natt. Sjåføren ble pågrepet på stedet, mens tre andre stakk av. To av dem ble pågrepet av en lokal gruppe menn i Masfjorden senere.

Nå er tre av de polske mennene dømt til ubetinget fengselsstraff av Nordhordaland tingrett. Den fjerde av kvartetten ble også dømt til ubetinget fengsel i en tilståelsessak tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under videospilleren

Fengsel i mange år

Slik er dommen:

  • Mann (29) dømt til fengsel i tre år og seks måneder.
  • Mann (35) dømt til fengsel i fire år og seks måneder.
  • Mann (30) dømt til fengsel i fire år og to måneder. I tillegg er de tre dømt til å betale store erstatningssummer til privatpersoner og forsikringselskap som ble frastjålet båtmotorer og annet utstyr. Samlet erstatning beløper seg til over 1,1 millioner kroner.

Basestasjoner

Det var blant annet GPS i bilen som førte til at politiet kunne knytte dem til det omfattende tyveriraidet i Hordaland og Sogn og Fjordane. På apparatet fant de opplysninger om hvor de hadde vært.

På GPS var det merket av favoritter på steder der politiet fant at det lå båter med påhengsmotorer. Motorene var ikke stjålet, men det tyder på kartlegging av hvor det var mulige tyveriobjekt, mener politiet. I loggen på apparatet var det over 3000 steder der de hadde vært.

Da apparatet ble startet, viste det automatisk reiseruten som trolig var i bruk ved pågripelsen. Den ruten stanset ved en skogsbilvei på Kårbø, nordvest i Meland, der politiet fant fem båtmotorer som ble meldt stjålet i Gulen i september.

— Impuls

I tillegg kunne etterforskning av mennenes mobiltelefoner fastslå hvilke basestasjoner de hadde vært i nærheten av. På den måten knyttet politiet dem til de uttallige tyveriene rundt omkring i fylkene. Dessuten spilte DNA-, finger og fotavtrykk avgjørende rolle i etterforskningen av mennene.

I retten forklarte de at de kom til Norge for å få jobb, og at tyveriene var rene impulshandlinger.

Denne oppfatningen deler ikke retten. De mener tyveriene har profesjonelt preg, og hadde det ikke vært for at tyvene ble tatt på fersk gjerning, og med tyvegods i bilen, hadde saken blitt veldig vanskelig å oppklare.

Negative opplevelser

I skjerpende retning legger de vekt på alle de negative konsekvensers om handlignene har hatt for andre.

«Det er bare privatpersoner som er fornærmet, og det er mange negative følger for dem. Som økonomisk tap, ekstraarbeid i forbindelse med tyveriene, og at flere av hytteeierne- og brukerne ikke bruker hyttene alene,» heter det i dommen.

Totalt ble de dømt for 69 tyveri av påhengsmotorer, innbrudd i åtte hytter, en campingvogn og et naust, der de tok med seg utstyr og inventar. Totalt sett er det snakk om millionbeløp som er stjålet. Antallet motorer som ble stjålet av de fire polakkene, utgjør tre prosent av det totale antallet tyveri av påhengsmotorer som ble meldt til politiet i 2009.

Polakkene har forsynt seg grovt over store deler av Vestlandet, deriblant i Lindås, Meland, Tysnes og Os.

Tingretten finner ingen formildende omstendigheter.

Oversettes

Advokat Stein Erik Ottesen, som forsvarte en av de tiltalte polakkene i retten, sier til bt.no at han ikke har snakket med sin klient om dommen.

— Den skal oversettes til polsk, og det kan ta mange uker. Jeg kommer derfor ikke til å snakke med han om dommen før han har fått lest den skikkelig. Da skal vi også diskutere hvordan vi skal løse erstatningsspørsmålet, sier Ottesen.

Pål Engesæter
JO HJELLE