Barna strålte i stolt spilleglede, mens foreldre og ansatte felte en tåre. I går var det vemodig avskjed for en av byens få korttidsbarnehager. Når sommerferien begynner, opphører driften av barnehagen høyt oppe på Nattlandsfjellet.

— Barnehagen har betydd utrolig mye for nærmiljøet. Barna er vant til å stå frem i skuespill. Tilbakemeldingen fra skolen er at barna som kommer herfra, er flinke og tar ansvar, forteller Gunn Eriksen Gjesdal.

Hun har tre barn i barnehagen og er selv svært lei for at driften opphører.

Få barnehager har satset så mye på dramatisering og sang som denne barnehagen. Det kom tydelig frem i går. Av full hals sang barna «Alle som lever, trenger et smil og en venn. Kom la oss danse for jorden og vennskap og fred».

Latteren runger

Men det var i dramatiseringen av historien om Karius og Baktus barna viste hva de har fått med seg. For det er slett ikke lett når kongen (spilt av Fredrik Bang-Andreassen) har fått tannverk og en liten lur stemme forteller ham at søte karameller og snop er det beste han kan få.

Mor (Ingrid Johanne Gjesdal) oppfordrer stadig kongen til å huske å pusse tennene, men stemmen roper bare «Ikke gjør som moren din sier». Mens de minste barna sitter som skinnende hvite tenner, graver Karius og Baktus (spilt av Tea Sofie Gjesdal og Benjamin Otto Hatlebakk) seg hvert sitt gjemmested i tennene.

Foreldrene smiler idet tannlegen (Bettina Galtung Døsvig Gjendem) tar frem en elektrisk tannbørste og bruker den som bor. Og latteren runger når hun skyller Karius og Baktus effektivt ut med en stor spruteflaske.

Ville drevet videre

— Barna vet at de får de store rollene når de blir store. Derfor er det status å delta i skuespill, opplyser styrer Tonje Luhr.

Forventningene gjør at barna strekker seg og yter sitt beste. For barnehagens eiere Joelle Petersen og Anneke Schanke har barnehagen vært livet de siste 24 år. De har jobbet som assistenter og satset på barnehage på barnas premisser, med bare fem timers åpningstid daglig, og ikke en barnehage tilpasset de voksnes arbeidstid.

— Jeg ville gjerne drevet noen år til, men selv om vi er ute mye av dagen, krever helsevesenet bedre ventilasjon inne. Vi ser også at det er vanskeligere enn før å drive en korttidsbarnehage, sier Joelle Petersen som har lært barna flere franske sanger.

— Barnehagen har gitt barna trygghet og selvtillit. Vi foreldre er særdeles takknemlig og synes det er trist at den opphører, sier Inger Mosaker.

HUMOR: Latteren runger når tannlegen, spilt av Bettina Galtung Døsvig Gjendem, effektivt skyller ut Karius og Baktus ved hjelp av en stor spruteflaske.Fredrik Bang-Andreassen har rollen som konge. (Alle foto: Rune Sævig)
HEDER: Selvsagt hedres alle med hver sin rose. Foran fra venstre sitterBjørn Robertsen og Vilhjalmur Arnar Vilhjamsson. Bak Tyri Tvinnereim,Tonje Luhr, Ingrid Johanne Gjesdal og Bettina Galtung Døsvig Gjendem
SPILLEGLEDE: I artige kostymer blir Benjamin Otto Hatlebakk og Tea SofieGjesdal lagt merke til som Karius og Baktus.