Bare tilfeldigheter gjorde at ingen oppholdt seg på kunstgressbanen på Salhus, da raset gikk like etter klokken 14 torsdag. Et overheng på mellom 10 og 20 kubikkmeter løsnet i fjellet like over banen.

Store steiner

De største blokkene stoppet på god avstand, men store steiner og små splinter kom fykende nedover berget i stor fart og landet 150–200 meter lenger nede. Flere sneiet tretoppene før de endte den ville ferden på fotballbanen. Andre krysset fylkesveien og landet på fortauet kloss i byggefeltet.

— Det kunne vært farlig. Og det kommer til å gjenta seg, sier Jann Atle Jensen, geolog i Multiconsult AS, som var på synfaring sammen med politi og Bergen kommune i går ettermiddag.

Møtte til kamp

Skolebarn hadde vært på banen kort tid før raset gikk. Samme ettermiddag skulle Åsane Djerv spille mot Bergen Nord Pluto.

— Denne gangen ville tilfeldighetene at raset traff midt imellom, sier en lettet politibetjent Eirik Gjerd.

— Det kunne blitt alvorlig. Ganske store masser er kommet ned.

Spillere fra Åsane Djerv ante ingenting, da de møtte opp til kamp mot Bergen Nord Pluto i går ettermiddag. 9-åringene Aron Valencia og Jørgen Wermundsen klarte ikke å skjule skuffelsen.

— Hva? Er banen stengt? Neiiiiiii!

- Fare for mer

Den største steinblokken som løsnet var cirka fem kubikkmeter. Regnet får skylden.

— Store nedbørsmengder har laget et vanntrykk bak steinen, slik at den har rast ut. Det er fare for at det kommer mer, sier geologen.

— Bør det ligge en fotballbane akkurat her?

— Det skal ikke jeg si noe om, men det er iallfall veldig bra at det ikke ligger hus her.

Stengt inntil videre

Dag Kjøsnes kommer gående med mobilen i hånden. Ryktene om raset har begynt å spre seg. Sms'ene tikker inn til laglederen i Hordvik ballklubb, som skulle møte Austrheim her på fredag.

— Det ser ikke ut til å bli aktuelt nå, konstaterer Kjøsnes.

Det er meldt om mye nedbør fremover, og på grunn av fare for flere ras åpner ikke banen før tidligst i midten av neste uke. I går kveld ble et høyt stålgjerde satt opp ved veien for å stoppe nye steinsplinter som kan komme flygende. I tillegg er det ene fotgjengerfeltet sperret.

Si din mening i kommentarfeltet under!

FLYGENDE STEIN: Store steiner og små splinter suste nedover berget og landet 150-200 meter lenger nede. Denne endte midt på Salhus kunstgressbane.
ODD MEHUS