Sant du tviler på at 16 år gamle jenter fra Loddefjord og Flaktveit går på romjulsdans i Kong Oscars gate med Osterøy spel— og dansarlag på scenen?

Og du tror heller ikke at den 67 år gamle kjuagutten, Trygve, fra tjukkeste Laksevåg, ville tilbringe en bergensk fjerde juledag med feler som spiller opp til gammaldans, bygdedans og det som enda mer landlig er?

Neste bare byfolk

Vi kan herved avlive myten om bergenseren. For en romjulsdans i Ervingen, med Osterøy spel- og dansarlag, er et sted der du nesten bare finner bergensere. Ja, faktisk langt flere enn i de alle fleste buekorps. For ikke å snakke om Sportsklubben Brann.

— Jeg rett og slett elsker dans. Og ingen kan fornekte sin mor og far. Er vi ikke etterkommere av bønder og fiskere hele gjengen her i Bergen da? Spør Trygve Solhaug (67) på sitt vaskekte, bergenske tungemål, før han svinger en 20-åring fra Mulen ut i dansen etter tonene fra «Kjerringa med staven».

— Bjørnson sa at han var lykkelig som levde i en tid der man var glad i å danse. Sånn er det med meg også, fortsetter Trygven før neste dans.

— Og så er det så herlig å kunne være i et miljø der ingen må drikke før de danser, sier han, og tar avstand fra romerne som sa at de aldri kunne danse edru.

— Glem heller ikke at det var fiffen i Bergen som startet bondeungdomslagene på 1860-tallet, sier han.

Kjempekult!

Guru Fjeld (16) fra Loddefjord og Laurice Majlaton (16) fra Flaktveit sier det rett ut: - Det er kjempekult på romjulsdans i Ervingen.

— Men passer ikke et diskotek bedre for 16-årige byjenter? Og er det ikke for få gutter på deres egen alder her?

— Det er lettere å få lov til å gå her enn på diskotek. Og dessuten kommer det noen gutter senere. Litt eldre enn oss, heldigvis, fniser pikene, før de tar del i sangdansen «Eg ser på deg og du ser på meg». Og så ser de litt mot utgangsdøren også. For der kommer en bredskuldret 19-åring ...

BYJENTER: Mange unge bergensere har som Laurice Majlaton (t.v.) og Guro Fjeld deltatt på gammaldanstilstelninger i Ervingen fra de var småjenter.
FOTO: EIRIK BREKKE