— Heldigvis ble brannen oppdaget i tide. Hadde flammene fått tak og varmen blitt høy nok ville det hjulpet lite at fyrverkeriet var pakket ned i flammehemmende materiale, sier butikksjef Terje Foss i altmuligbutikken «Skruen» på Lindås senter.

Klokken 05.00 i går sto flammene syv til åtte meter opp langs veggen utenfor butikken. «Skruen» og tannlegekontoret i etasjen over ble fullstendig røyklagt.

Politiet er overbevist om at brannen er påsatt.

Satte fyr på pappesker

— Vi ser ingen andre muligheter enn at denne brannen var påsatt. Det lå en del pappesker i området som tydelig var blitt samlet sammen, lagt opp til veggen og satt fyr på, sier politibetjent Rolf Pedersen ved Lindås og Meland lensmannskontor.

Ifølge Senterleder Rune Vaktskjold ble en rute i banken i senteret knust samme natt. I tillegg var flere bosspann snudd på hodet og innholdet tømt utover området.

— Vi er vant med litt hærverk. Men at det ble satt fyr på veggen er mye mer alvorlig enn det vi tidligere har opplevd, sier Vaktskjold til BT.

Anonym hverdagshelt

I går priste butikksjef Terje Foss seg lykkelig for at et BT-avisbud oppdaget brannen og fikk varslet brannvesenet.

Avisbudet blir av politi, brannvesen og senterledelsen utropt til dagens helt. Men den beskjedne mannen vil ikke ha navn og bilde i avisen.

Han forteller til BT at han på runden sin oppdaget at det brant i noen pappkasser. Disse sto stablet inn til den ene veggen i en smal passasje mellom to av byggene i kjøpesenteret.

— Mens jeg snakket med brannvesenet dro jeg pappkassene ut og trampet på dem til flammene slukket. Da jeg kom tilbake 40 minutter senere var det ingen røyk og veggen var kald, forteller avisbudet til Bergens Tidende.

Slo full alarm

På grunn av mannens resolutte handling valgte brannvesenet først å la være å rykke ut. Men da han ringte tilbake en drøy time senere, ble det slått full alarm.

— Avisbudet var kommet tilbake for tredje gang. Nå var det mye røyk og han så tydelig at det brant i veggen, forteller brannsjef Gjert Holtan i Lindås og Meland.

Holtan beordret ut brannfolk både fra Lindås og fra brannstasjonen i Knarvik. I løpet av noen minutter var brannen som alt hadde begynt å slå inn ved vinduet i butikken, slukket.

— Hadde vi ikke blitt varslet så tidlig ville vi fått store problemer. Det er mye brennbart i butikklokalet innenfor, deriblant fyrverkeri. Det kunne blitt eksplosivt, sier Holtan til BT.

Politiet jobber nå ut ifra teorien om at den eller de som har tent på pappeskene kom tilbake og tente på for andre gang etter at avisbudet hadde slukket brannen.

Politibetjent Pedersen etterlyser nå vitner som kan ha sett noe eller som var i området i det aktuelle tidsrommet.

Halv pris etter røykskader

Da BT kom på stedet i går ettermiddag var den forbrente ytterveggen og røyklukten inne i Foss sin butikk det eneste som vitnet om dramaet i morgentimene.

— Det så mye verre ut enn jeg hadde fryktet da jeg kom på jobb i dag. Det var en forferdelig røyklukt, forteller assisterende butikksjef Inger Bjørnevoll.

Hun var førstemann på jobb i går og måtte åpne alle dører for å lufte ut. Men den kraftige røyklukten hadde allerede skadet store mengder klær i butikken. Nå må Foss selge ut til halv pris alt som ikke er pakket inn i plast.

— Jeg har ikke rukket å sette opp plakat om salget enda. Ryktene om brannen og salget går fort. Vi har det altfor travelt, sier Foss mellom tastetrykkene på kassaapparatet.

Til tross for at kundene i Lindås i går fikk et tidlig nyttårssalg, opplevde Foss mye støtte fra kundene.

— De sier det er ille og at de håper at den eller de som står bak brannen blir tatt. Det håper jeg også, sier Foss.

KUNNE GÅTT SKIKKELIG GALT: Butikksjef Terje Foss i altmuligbutikken «Skruen» på Lindås senter priser seg lykkelig over at flammene på ytterveggen ble stanset før de kom inn i butikken i går tidlig. Innenfor lå det 50 kilo fyrverkeri, maling og andre brennbare løsemidler.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ