Klokken er fem da Zbigniew og Ewelina Kowalik ankommer Ladegårdsgaten i Bergen for å hente aviser. De skjønner raskt at noe er galt i den grå murbygningen rett ovenfor Sandviken kirke.

De to bruker nettene til å distribuere BT og andre aviser i bydelen mens resten av oss sover. Begge kjenner en sterk lukt og ser at det kommer svart røyk opp av pipen i bygningen.

- Vi prøvde å banke på vinduet i leiligheten på gateplan, men det var så varmt at det ikke kunne røres. Deretter forsøkte vi å banke på dørene, både på forsiden og baksiden av bygningen, og rope til folk inne, forteller Ewelina.

Varsler politiet

Klokken 05.03 ringer Ewelina nødnummeret 112 og kommer frem til politiet. De stiller henne noen spørsmål og overfører deretter samtalen til brann­vesenet. I mellomtiden fortsetter Zbigniew å forsøke å komme i kontakt med folk inne i bygget. Blant annet ringer han på alle dørklokkene. Han prøver å løfte på et åpent vindu for å varsle de som er inne.

- Etter en stund ser vi at det brenner inne i leiligheten på gateplan, forteller Zbigniew Kowalik.

Brannvesenet registrerer første nødmelding fra politiet samme minutt, klokken 05.03.

I annen etasje av bygningen våkner Katinka Kilian og samboeren Grzegorz Kramar av høye stemmer utenfor. Grzegorz er polsk, og forstår på samtalen til Zbigniew og Ewelina at noe dramatisk er på gang. De to skynder seg ut av bygget.

- Latterlig

—  Vi opplevde at de to var svært opprørte. De forsøkte å varsle om brannen, og føler at de ikke ble tatt alvorlig, sier Grzegorz

Ewelina opplever at Brann­vesenet stiller henne mange spørsmål, og er skeptiske.

Vi opplevde at de to var svært opprørte. De forsøkte å varsle om brannen, og føler at de ikke ble tatt alvorlig Grzegorz Kramar

- De spør hvorfor jeg ikke er inne i bygningen, hvorfor jeg er der midt på natten, hvem jeg er. De spør om det samme flere ganger, og jeg forsøker å formidle at de må sende hjelp umiddelbart, sier Ewelina.

Da Katinka kommer ut på gaten, ber Ewelina henne ringe brannvesenet opp igjen og snakke til dem på norsk, for å forsikre seg om at de har tatt henne alvorlig.

- De forsøkte å redde folk fra en brennende bygning, og ble møtt med spørsmål om hvorfor de er der og hva de gjør på. Det er latterlig, sier Grzegorz.

Varsel går ut

Klokken 05.06 går det ut varsel til alle stasjoner, inkludert Sandviken Brannstasjon, som bare ligger 80 meter unna i luftlinje. Brannfolkene på stasjonen sover, etter å ha vært på to utrykninger tidligere på kvelden; et redningsoppdrag på Askøy der en kvinne hadde kjørt i vannet, og en alarm på Osterøy. Nå brenner det hos naboen.

- Vi lurte på om det hadde vært raskere å løpe ned på brannstasjonen og banke på, enn å ringe, sier Ewelina Kowalik.

Klokken 05.08 ringer politiet Ewelina opp igjen. Han sier noe på norsk, og da Ewelina svarer på engelsk, legger han på.

Minuttene virker ulidelig lange.

- Det er ingen fasit på spørsmålene, men vi har et system avhengig av type hendelse. Det er erfarne brannfolk som bemanner telefonen. De må få inntrykk av omfanget av brannen, og vurdere hvor mye bemanning vi skal sende ut og hvilke forholdsregler vi skal ta, sier varabrannsjef Karl Otto Nesdal.

- Folk som ringer inn er ofte i en stresset situasjon, og henvendelsene har ulik karakter, du har hele skalaen. Spørsmålene bruker vi til å komplettere bildet. Ofte får vi flere innringere, og dermed positiv bekreftelse på hendelsen.

Vigdis Rolland våkner av at Zbigniew ringer på døren hennes.

Våkner av ringeklokken

- Jeg tenkte først at det var et utrolig merkelig tidspunkt å ringe på til noen, sier hun.

Vigdis bor i annen etasje i bygget, rett over leiligheten det brenner i. Da hun kommer ut er brannvesenet på plass. De ankommer klokken 05.09, seks minutter etter at Ewelina ringte for første gang. To personer blir reddet ut av den brennende leiligheten. Den tredje, en kvinne i femtiårene, er død. En brannmann får lettere skader.

Rolland har nå flyttet midlertidig inn hos moren som bor rett nedenfor. Hun sier leiligheten hennes lukter stramt av røyk, men at flammene ikke har nådd så langt.

- Dette er helt forferdelig - jeg er sjokkert. Vi har vært med på mye her ute, men nå er det blitt verre enn vi noen gang kunne trodd, sier Rolland.

Innenfor kravet

De seks minuttene det tar fra Ewelina ringer, til brannvesenet dukker opp, er innenfor selv de strengeste krav, sier varabrannsjefen - selv når brannvesenet er nærmeste nabo.

- Selv under de strengeste krav­ene, for sykehjem og skoler, er det ti minutter som gjelder. Dette er langt innenfor det man kan forvente, sier Nesdal.

Grzegorz Kramar, som lørdag kveld måtte overnatte på et hotell i Bergen sentrum, er ikke helt enig.

- Jeg synes det er for lenge. Men avisbudene var kveldens helter. De reddet nok livet til de to som kom fra den brennende leiligheten i live. Jeg tror det var snakk om få minutter.

DØDSBRANN: I alt syv mennesker oppholdt seg i Ladegårdsgaten 66 da det brøt ut brann natt til lørdag.
BJØRN OTTO AARHEIM
REDDET: Brannen begynte i leiligheten under Vigdis Rolland. Hun ble vekket av avisbudene. -  Jeg tenkte først at det var et utrolig merkelig tidspunkt å ringe på til noen, sier hun.
SILJE KATRINE ROBINSON