— Det som kommer fram i avhør søndag og den øvrige etterforskningen vil ligge til grunn når vi vurderer å framstille dem for varetektsfengsling mandag, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

De siktede er en gutt på 16 år og to 20-årige menn, som alle kommer fra Toppe-området.

16-åringens advokat, Vegard Austgulen, sier til bt.no at hans klient benekter at han har vært med å planlegge eller utføre drapet. Han mener også at politiet prøver å sette de siktede opp mot hverandre, for på den måten å presse frem nye opplysninger i saken.

— Etterforskningen har tatt en slik vending at det var nødvendig å pågripe disse tre. Av hensyn til etterforskningen ønsker jeg ikke å kommentere pågripelsene ytterligere, forklarte lensmann Arne Vardøy lørdag.

I søkelyset

Gårsdagens pågripelser til tross - politiet utelukker ikke at enda flere kan ha vært involvert.

16-åringen har vært i politiets søkelys fra første stund, på grunn av sitt nære og tidvis konfliktfylte forhold til den drepte. Gutten var blant avdødes nærmeste naboer, og var nylig anmeldt av 59-åringen for å ha bestilt dvd-filmer i hans navn. Både gutten og hans mor har vært inne til flere avhør hos politiet etter at 59-åringen ble funnet drept forrige fredag.

Da BT snakket med 16-åringen forrige helg, nektet han ethvert kjennskap til drapet, og hadde bare positive ting å si om den drepte 59-åringen.

Pengekrangel

Den yngste av de siktede uttalte til BT for en uke siden at han skulle møte den drepte 59-åringen i forliksrådet.

Årsaken var pengekrangel om noen dvd-filmer. Konflikten førte til at 59-åringen anmeldte den siktede 16-åringen.

— Jeg bestilte noen dvd-filmer for ham for lenge siden. Det ble noe tull av, og han anmeldte meg. Men nå hadde vi akkurat bestemt oss for å ordne opp i konfliktrådet, uttalte ungdommen til BT 15. juni.

Han hevdet krangelen var bagatellmessig, og at de to ble enige om hvordan de skulle løse konflikten.

16-åringen fortalte at han hadde en del omgang med mannen. I intervjuet uttalte han også:

— Vi hadde egentlig et godt forhold, også etter at han anmeldte meg. Det siste han sa til meg var: «Ha det, vi ses i konfliktrådet».

Avhørt i går kveld

Alle tre ble avhørt til langt ut på kvelden i går, og da BT gikk i trykken, var det fortsatt uvisst om noen av dem har erkjent straffskyld for drapet.

Gjennombruddet i etterforskningen kom torsdag, da Kripos-medarbeidere fant biologiske spor etter gjerningsmennene i den dreptes bolig. Trolig har disse sporene vært de avgjørende bevisene som politiet trengte for å gå til pågripelse.

TEKNIKERE: Fredag fant Kripos-etterforskere biologiske spor på drapsåstedet på Toppe. Her ankommer kriminalteknikere Åsane lensmannskontor i går kveld. <br/>Foto: HELGE SKODVIN