LOTTE SCHØNFELDER

Først hoppet Beate Stensaker av etter 22 år i hotellbransjen. Det ble for venninnen Rigmor Engeset et spark i r¿., og hun sa seg opp etter 23 år i bank.

– Det vakte bestyrtelse. Ikke at jeg, men at i det hele tatt en i banken sa seg opp. I bank blir man – kanskje for lenge, sier Rigmor som gikk fra en god, fast jobb ut i det store intet.

Så ringte hun Beate som heller ikke var helt sikker på hva hun skulle gjøre, bortsett fra noe annet enn det hun hadde gjort.

– Blir du med i Modalen?

– Hva skal vi der? spurte Beate.

– Samle stein.

Nå var det alvor Det går an å snakke mens man samler stein til hagen, og de to som har kjent hverandre siden de var jentunger, snakket om hva de eventuelt kunne gjøre sammen. Det hadde de snakket om før – og forslagene hadde vært alt fra å kjøre bossbil til å bli detektiver. Kanskje ikke akkurat helt seriøse diskusjoner, men nå var det alvor. Noe skulle de gjøre, egne arbeidsgivere ville de bli. Neste steg ble en tenkeferie på Naxos der de blant annet ble glad i kaffebarer – og så dukket det opp en annonse om at Sjokoladebasaren i Kjøttbasaren var til salgs.

Bak disken der har de to avhopperne nå stått i vel to måneder og stortrives.

– Bare positive tilbakemeldinger. Vi visste ikke at det fantes så mange greie bergensere! Men sure mennesker kjøper tydeligvis ikke sjokolade.

Kaffe med dagens... Da de overtok, ble de bedt om å flytte Sjokoladebasaren fra et mer anonymt hjørne av Kjøttbasaren og frem til det lyse hjørnet mot Finnegårdsgaten. Der fikk de så meget plass at de også er begynt å servere kaffe – for eksempel «Kaffe med dagens konfekt». Og sjokolade med krem. I diskene ligger hjemmelaget norsk og dansk konfekt og ikke minst nydelig, belgisk konfekt fra det rundt 150 år gamle firmaet Neuhaus.

Enerett – De har vært fantastisk hjelpsomme. Vi har enerett på importen til Norge og ble invitert til Brussel og Brugge for å lære om sjokolade og produksjonen som foregår helt fra bunnen av. Vi var pakkedamer og diskedamer og fikk vite det meste – men ikke oppskriftene på konfektfyllet. Dem er det bare sjefskonditoren som kan, og slik har det vært i alle år.

Bevisste bergensere Til gjengjeld lager damene noe andre ikke lager: konfektbuketter. Nydelige, små oppsatser med tanke både på catering og de eksklusive gaver.

Men har kundene sans for annet enn norsk melkesjokolade?

– Ja da! De er veldig bevisste på kvaliteten. Og kjøper mer hvit sjokolade enn vi nesten har klart å skaffe.

Men fortsatt er gamle kolleger forskrekket over hva de to avhopperne har funnet på.

– Da tenker vi: Stakkars, de ha'kkje vågd!

SJOKOLADEDAMENE: Rigmor Engeset og Beate Stensaker frister med kvalitet og konfektbuketter. (Foto: Roar Christiansen)