Nordic Securities skal selge såkalte CFD-er, som ifølge selskapet er verdens raskest voksende finansielle produkt.

De tre lederne kommer alle fra andre selskaper i finansbransjen i Bergen.

  • Endre Tangenes, administrerende direktør, er tidligere leder for Acta i Bergen.
  • Morten Solheim, meglersjef, var tidligere meglersjef i Norne Securities, et verdipapirforetak hvor Sparebanken Vest er sentral eier.
  • Erik Egenæs, leder for strategi og forretningsutvikling, var tidligere assisterende direktør for såkalt private banking i First Securities på Bryggen. Kompisgjengen

— Vi har hentet fra alle. Acta, First, Norne, ABG, Nordea, og flere er på vei inn, sier Endre Tangenes.

— Vi tre er i samme kompisgjeng, så vi er også en del sammen på fritiden, sier Erik Egenæs.

Nordic Securities har en egenkapital på 20 millioner kroner, og 18 ansatte hvorav 12 er partnere. Selskapet er etablert på Bryggen, og skal innen et par uker også starte opp i Oslo.

— Vi regner med å gå så vidt i pluss allerede i år, sier Endre Tangenes.

Han sier de allerede har fått rundt 100 kunder. Selskapet sikter seg inn mot de som fra før er kjent med finansiell handel.

Kjøpe med lånte penger

Produktet de skal selge, CFD, står for «Contract for Difference». På norsk oversetter de det til differansekontrakt.

Produktet går ut på at investoren får rett til verdiendringen på de kjøper, enten det er aksjer, valuta eller råvarer. Nordic Securities satser på å bli ledende i Norden på salg av CFD-er.

— Dette er verdens raskest voksende finansielle produkt, og denne trenden vil bare fortsette. Dette er det nye, sier Endre Tangenes.

Fordelen med produktet er det er enkelt i den forstand at det blir lettere for investoren å kjøpe og selge seg inn og ut av aksjer, olje, renter eller hva det måtte være.

På den andre siden tar investoren på seg en risiko, særlig siden det legges opp til at mye av investeringen er finansiert med lånte penger. Selgeren vil også ta seg betalt i form av en kurtasje.

Bort fra småaksjer

CFD-navnet er til forveksling likt CDS, såkalte credit default swaps, som regnes som en av årsakene til finanskrisen.

— Det er viktig å fortelle at det er store forskjeller på produktene, sier Erik Egenæs.

— CDS handlet om at alt mulig ble pakket sammen til noe du ikke visste hva var. CFD er noe helt annet, du kan for eksempel kjøpe en CFD på Statoil, supplerer meglersjef Morten Solheim.

Han tror timingen for etableringen er god.

— En av de tingene vi ønsker, er å få folk bort ifra risikable småaksjer og over på de store, som Telenor, og heller gire (lånefinansiere) deler av investeringen, sier Solheim.

Er det positivt for Bergen at det kommer nye selskap innen finansnæringen? Diskutér saken nedenfor.