Studentene Sturla Johannessen og Per Kristian Sebak nyter en sen og rolig pølsefrokost i parken på Nordnes.

— De fleste kommer nok for å grille på ettermiddagen. Vi valgte å ta det litt tidligere. Herlig å nyte utsikten og finværet til frokosten, sier de to og understreker at de skal kaste grillen på rett sted etter bruk.

Ingen miljøavgift enda

I flere år har det vært het diskusjon om engangsgrillen. Problemet har vært å få folk til å ta med seg grillene. I tillegg krever det mye ressurser å få fjernet engangsgrillen fra friluftsområder.

— Vi holder fremdeles på å forhandle med de største dagligvarekjedene og representanter fra bensinstasjonene. Så langt har vi ikke funnet en bra løsning på engangsgrill-problemet, sier førstekonsulent i Miljøverndepartementet, Lars Varden til BT.

Å lage pant på engangsgrillene koster for mye og er vanskelig å gjennomføre praktisk. Spørsmålet blir da om departementet må utarbeide en forskrift eller om bransjen frivillig vil iverksette innkreving av en miljøavgift. Avgiftspengene skal de deretter overføre til kommunene og friluftsrådene.

Varden sier de håper å få til en ordning innen neste sesong. Dersom bransjen ikke går med på en frivillig løsning må de gjennom en tidkrevende høringsrunde om en eventuell forskrift. Et tredje alternativ er at Stortinget vedtar en miljøavgift på engangsgrillene.

Det ser dermed ut til at de gode sommerminnene inntil videre avhenger av folks ryddevaner.

Rydder som aldri før

— Tidligere år har ansvaret for oppryddingen i Bergen vært flytende, noe som resulterte i mye søppel rundt om. Nå har vi fått et skikkelig system. Og når folk ser at det er ryddig er det vanskeligere å legge igjen bosset, sier bydelsgartner i Bergenhus bydel, Tor Kristiansen.

Da BT tok turen i Nordnesparken før helgen var det overraskende rent og ryddig. Det siste året har veietaten i Bergen kommune fått på plass en avtale med BIR og bydelsgartnerne. Det har gjort ryddingen til en lek sammenliknet med tidligere.

- Ta bosset med hjem

Også friluftsrådene i Bergen og omland og i Sunnhordland melder om ryddige gjester.

— Vi håper fremdeles at flere kan ta med seg avfallet hjem. Da blir det mindre jobb for oss i en travel hverdag, sier daglig leder i Nord-Rogaland og Sunnhordland friluftsråd, Lorna Mannes Dyrkolbotn.

Også i de 175 områdene til Bergen og omegn friluftsråd er folk flinke.

— Tidligere har vi hatt en del problemer med forlatte engangsgriller, men etter at vi utarbeidet stålkasser for grillene, har dette bedret seg betraktelig, sier nestleder i Bergen og omland friluftsråd, John Fritjof Fosse til BT.

Også han oppfordrer gjester til å ta med seg bosset hjem og forklarer at en unngår griseri i bilen dersom man tømmer ut asken og bretter engangsgrillen sammen.

<b>FROKOST MED UTSIKT:</b> Per Kristian Sebak (t.h.) og Sturla Johannessen nyter en sen frokost i nydelige og ryddige omgivelser på Nordnes. Engangsgrillen har de fått billig, takket være byråkratiet i Miljøverndepartementet. (Foto: Paul S. Amundsen)