SIGBJØRN LINGA

Vi vet at viruset som gjorde folk syke, stammer fra menneskeavføring. Man kan jo spørre seg om det stammer fra senterets kloakkanlegg, men det kan jeg ikke uttale meg om. De sier selv at de har en tett septiktank, og at avføringen like godt kan komme fra mennesker som har gjort fra seg ute, sier Arne Valland i Næringsmiddeltilsynet til Bergens Tidende.

Valland har mottatt rundt hundre telefoner fra mennesker som er blitt syke etter å ha drukket brus fra en mineralvanndispenser i varmestuen. Han regner med at minst 400 har fått smake effekten av viruset Norwalk, som var årsaken til utbruddet for nesten tre uker siden.

Skisenteret får ikke lenger lov til å benytte seg av vann fra den gamle kilden til mat og drikke.

-Vi kommer til å legge press på Eikedalen Skisenter for at de skal skaffe en ny drikkevannskilde, sier Valland.

Renseanlegg uten effekt Etter at det ble kjent at drikkevannet ikke var rent, ble det installert et UV-anlegg som skulle drepe bakterier i vannet. Ifølge Valland er det ikke sikkert dette tar knekken på virus.

-Vi har kontaktet ekspertise som sier det ikke er garantert at alle virus fjernes. Det er ikke godt nok, sier han.

Skulle fungere Fredrik Tønjum som er daglig leder ved skisenteret, sier at han fikk beskjed om at UV-anlegget skulle drepe både bakterier og virus, og at han ennå ikke har fått pålegg om å finne en ny drikkevannskilde. Han mener det er trygt å besøke Eikedalen, og har heller ikke merket noen nedgang i besøket den siste tiden.

-Næringsmiddeltilsynet kan foreta så mange målinger de bare ønsker her, sier han.

Les også: — Vanlig med kloakklukt

FAKSIMILE: Faksimile fra Bergens Tidendes papiravis 28. februar.