Siden mandag har studenter fra Kunsthøgskolen i Bergen bygget en helt spesiell skulptur på Festplassen. I går var det klart for offisiell avduking.

— Tyngdekraften er en gammel lov, og vi ville finne ut om ikke den er moden for revisjon. Ved hjelp av pinner og kjettinger har vi hengt opp en skulptur - nedenfra, sier professor Petter Bergerud.

I løpet av helgen kommer studentene til å eksperimentere med ulike lyssettinger. En av målsettingene er å gjenskape nordlyset.

Fare for ulykker

Uvær tidligere i uken har ført til komplikasjoner i arbeidet med det 13,5 meter høye byggverket.

— Det kraftige regnværet gjorde at vi måtte trekke innendørs og heller jobbe med skulpturen del for del, sier Bergerud.

Selv nå som faren for stormkast er over, venter nye vindskjeve trusler. Bergensere på frisk bris natt til lørdag og søndag kan bli fristet til å klatre i eller velte byggverket.

Det skal studentene unngå ved å holde vakt helgen igjennom.

Fruktbarhetssymbol

Skulpturen er resultatet av en oppgave der studentene ved Kunsthøgskolen i Bergen skal øve seg på å bygge i høyden. Tilsvarende oppgave i fjor resulterte i en mye omtalt lotusfigur. Den ble først sjøsatt i Vågen, men endte som fruktbarhetssymbol i Gulen.

Også i år er Bergen kommune en av samarbeidspartnerne.

— Dette er en spennende del av satsingen vår i samarbeidet Nordiske Trebyer. Vi vil ha langsiktig fokus på tre og lavenergi i arkitekturen, sier byråd Lisbeth Iversen.

NORDLYS I VEST: Studentene fra Kunsthøyskolen forsøkte å rekonstruere nordlys da de holdt åpning for en 13,5 meter høy skulptur på Festplassen i kveld.