KARI PEDERSEN

I går ettermiddag var Njåstad opptatt med å forberede kommunestyremøte i Austevoll. På dagsordenen sto kravet fra fylkesmannen om å kutte fem millioner kroner på årets budsjett.

Det utgjør nokså nøyaktig like mye som Austevoll vil tjene på forslaget til nytt inntektssystem fra regjeringen. Høyres nyvalgte leder vil tilbakeføre selskapsskatten til kommunen og samtidig justere inntektsfordelingen mellom kommunene.

Gevinsten i Austevoll utgjør 4,4 millioner kroner, eller 996 kroner pr. innbygger. Målt pr. innbygger er det hårfint bedre enn gevinsten for Bergen. I går meldte BT at forslaget fra Solberg vil gi Bergen 223 millioner kroner mer neste år.

— Vi er fornøyd, men likevel vil jeg understreke at Austevoll ikke får uttelling i forhold til hva vi bidrar med i verdiskaping, sier Njåstad til Bergens Tidende.

Han mener regjeringen burde tatt kraftigere i når den første skal gjøre det lønnsomt å skape arbeidsplasser.

— Løser dette flokene i Austevoll?

— Bare et stykke på vei. Vi skal ikke bare ha et budsjett i balanse, men også betale ned 33 millioner kroner i oppsamlet underskudd.

Flest tapere

Bergen, Austevoll, Kvinnherad, Vik, Høyanger og 12 andre kommuner er blant vinnerne i regjeringens opplegg, der skatten tilfaller kommunen der arbeidsplassen er lokalisert, ikke der hovedkontoret ligger.

Hele 42 kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane kommer tapende ut av omleggingen. Verst går det utover Modalen. Landets minste kommune taper 2.272 kroner pr. innbygger. Hardanger-kommunene Eidfjord og Ulvik kommer også dårlig ut.

Dramatisk for Årdal

Mest dramatisk er forslaget for Årdal kommune, der ordfører Arild Lægreid (Ap) i går hadde nok med å fordøye skuffelsen over regjeringens omstillingspakke for de kriserammete industristedene Høyanger, Flora og Årdal. Omstillingspakken fra regjeringen er samlet på fem millioner kroner.

Omleggingen av inntektssystemet påfører Årdal alene 4,8 millioner i tapte inntekter. I Indre Sogn gir regjeringen med en hånd og tar minst like mye med den andre.

— Jeg har ikke fått studert opplegget fra kommunalministeren ennå, men dette lyder dramatisk, sier Lægreid til Bergens Tidende.