Samtlige åtte medlemmer i formannskapet i Austevoll reiste i januar til Lyon på kommunens regning. Anledningen var medaustevolling Ørjan Johannessens deltakelse i kokkekonkurransen Bocuse d'Or.

Austevoll har hatt en svært anstrengt kommuneøkonomi i mange år, og ble først i fjor friskmeldt etter ni år på den såkalte Robek-listen. De siste årene har kommuneledelsen gjort mange tøffe prioriteringer for å få økonomien tilbake på rett kjøl.

Ordfører Helge Andre Njåstad (Frp) er likevel ikke bekymret for signaleffekten av å sende åtte kommunepolitikere til Lyon.

— Nei, jeg tror ikke dette har noen negativ signaleffekt. Det var en kort tur der vi fikk vist frem hjemkommunen til Ørjan på en positiv måte, sier han.

60.000 til Frankriketur

Formannskapet satte av 60.000 kroner til Frankrike-reisen for de åtte medlemmene. Vel anvendte penger, mener Njåstad (Frp).

— Det var viktig å heie på Ørjan - å vise at hjemkommunen backer ham opp, sier han.

— Dessuten kan man dra viktige synergier ut av en slik konkurranse. Effekten kan blant annet være økt turisme og økt fokus på sjømatprodukter fra Austevoll.

Det var også en god anledning for kommunens folkevalgte til å knytte viktige kontaker, sier Njåstad, både med andre nordmenn og utlendinger. Blant annet var de på middag med fiskeriministeren og Ingrid Espelid Hovig.

— Vi bestemte oss for å reise hvis vi kunne finne rimelige billetter. Det er ikke så mye dyrere enn å reise til Oslo, og var en svært kort tur, sier Njåstad, som selv reiste sammen med fire andre ordførere fra Sunnhordaland på budsjettet til det såkalte Samarbeidsrådet.

Fremmer samholdet

Ordføreren understreker at kommunens økonomi nå er solid, og at reisen er innenfor det som er økonomisk forsvarlig.

— Alle i formannskapet syntes dette var en god idé, sier Ingrid Møgster (Ap), som fremmet forslaget om turen, til avisen Marsteinen.

— Jeg så på reisen som en god mulighet for medlemmene til å få bedre politisk samhold og forståelse, samtidig som vi støttet og heiet frem Ørjan, sier Møgster.

Hun understreker at det var en forutsetning at alle brukte egne feriedager til turen.

De åtte politikerne var to netter i Lyon, fra tirsdag til torsdag.

Vekker harme i Austevoll

— Det er ikke nødvendig at hele formannskapet drar ned, sier austevolling Else Haukanes til BT.

Hun mener det hadde holdt lenge at bare ordføreren reiste ned.

— Når de bruker 60.000 kroner på dette, da tenker jeg at de pengene heller kunne gått til for eksempel leirskole for barn. Det er mange som ikke har råd til å betale for leirskole, sier hun.

Haukanes reiste debatt om tilfellet på Facebook, ved å spørre om det var riktig av formannskapet å gjøre dette på kommunens regning.

Alle regningene fra turen har ennå ikke kommet inn til administrasjonen i Austevoll, så den endelige kostnaden er foreløpig ikke klar. Pengene ble tatt fra kommunens rådveldepost, som formannskapet forvalter, og kan brukes på uventede utgifter, skriver Marsteinen.