Den unge Austevoll-ordføreren legger ikke skjul på ambisjonene. Han vil nå lenger ut i verden enn bare å svinge klubben i kommunestyret. Men han ypper så langt fra til noen strid i partiet. Njåstad vil ikke utfordre noen av de sittende Frp-representantene fra Hordaland.

— Jeg synes faktisk at fjerdeplassen på stortingslisten kan være interessant, for det vil være en utfordrerposisjon. Dessuten vil det på mange måter være en ideell kombinasjon å sitte som ordfører og samtidig få møte av og til på Stortinget. Vi skal likevel ikke se bort fra at fire mandater kan være innenfor rekkevidde for Frp, sier Njåstad.

I så fall betyr det ytterligere fremgang for partiet i forhold til 2005-valget. Da er også muligheten for et maktskifte ganske stor, mener han. I det perspektivet vil det være inspirerende å få plass på Stortinget, slik han ser det.

Kulturpolitiker også

Njåstad har også tatt fatt på sin andre periode som fylkespolitiker. I fylkestinget er han leder av kulturutvalget. I Austevoll har han vært ordfører siden 2003, riktignok i et noe uvanlig samarbeidsmønster som omfatter både Senterpartiet og KrF.

Njåstad og ordførerkollega Terje Søviknes i Os var begge aktuelle stortingskandidater ved nominasjonen i 2005. Men den gang lød beskjeden at de burde konsentrere seg om ordførergjerningen.

— Har du ikke mer enn nok å gjøre som ordfører?

— Jo, absolutt, og jeg trives svært godt. Men jeg har litt lyst på flere utfordringer. Kommer partiet i regjeringsposisjon, er det virkelig mulig å få gjort noe med basis i Stortinget, resonnerer han.

«Kystens stemme»?

— Jeg tror samtidig at det er en fordel for stortingsarbeidet at det kommer inn folk som har erfaring fra maktposisjoner i lokalpolitikken, for vi som sitter med ansvaret lokalt har vært nødt til å bygge allianser, sier Njåstad.

Han nevner også at skjevfordelingen av offentlige midler gir ham lyst til å forsøke seg i rikspolitikken. Den store verdiskapningen på Vestlandet står på langt nær i forhold til det landsdelen får igjen når statlige budsjettkroner blir fordelt. Også hans egen kommune merker godt dette misforholdet, påpeker han.

— Jeg ønsker kort sagt å bli «kystens stemme» på Stortinget. Det er ikke for mange av dem, er ordene han bruker.

Teller på knappene

Frp har i dag tre representanter fra Hordaland: Arne Sortevik (Bergen), Karin S. Woldseth (Bergen) og Gjermund Hagesæter (Lindås). Alle disse ble innvalgt i 2001 og er midtveis i sin andre stortingsperiode. Bare Hagesæter skaper en viss usikkerhet om fremtidsplanene. De to andre ønsker å fortsette.

Hagesæter (47) sier det slik når BT går ham på klingen:

— Jeg har ennå ikke bestemt meg. Jeg teller på knappene om jeg skal fortsette, eller satse på et eller annet i næringslivet, sier han.

Holm, Morten