• Herren sørger for sine, sier Trond Mohn med et blikk på den blå sensommerhimmelen. I går ønsket milliardæren politikerne velkommen til sitt paradis.

Torsdag blir det klart om ikke bare Herren, men også komité for miljø— og byutvikling vender solsiden til.

Velgjøreren og Ap-sympatisøren Trond Mohn har søkt om å bygge en villa bare 25 meter fra sjøen på familiens praktfulle eiendom på Milde. Til det kreves dispensasjon fra den helt ferske kommunedelplanen, der de skogkledde knausene mot Fanafjorden er utpekt som ubebyggelig landbruk- natur- og friluftsområde (LNF-område). Den korte avstanden fra sjøen gjør ikke saken bedre.

Flere veier til ja

Høyres medlemmer av byrådet har sagt ja til Mohns nybygg, mens KrF og Venstres byråder vil avslå. I komiteen torsdag er mulighetene for et ja flere. En er at Mohn får hjelp av sine venner i Ap, som flere ganger har fått hjelp av ham. Både foran kommunevalgkampen i 1999 og 2003 kunne partiet glede seg over rause pengegaver fra industrieieren.

Rause gaver har også drysset over idrettsliv og forskning i Bergen.

Høyre sammen med Ap har åtte stemmer og flertall. Men Høyre kan også danne flertall med Pensjonistpartiet, Frp og RV. RVs Tor Sundby sier til BT at han vil anbefale sin partifelle Marte Mjøs Persen å si ja til Mohn.

Mohn har tilbudt politikerne å legge et delingsforbud på eiendommen. I så fall kan ikke gjestehuset og pensjonistboligene siden selges hver for seg.

Grønn etat i kommunen og fylkesmannen har begge advart mot å gi dispensasjon, fordi et nybygg så nært sjøen vil bryte opp et sammenhengende grøntområde.

Fylkesmannen kan påklage et eventuelt ja fra bergenspolitikerne.

- På mitt beste japansk

I går viste den 11 mål store eiendommen fra sin beste side. En sjelden augustsol sildret gjennom kronene på furuene og glitret i sjøen. Blåbærbuskene hang tunge av godt modne bær.

Omgitt av blåbærskogen ligger den gamle villaen der Trond Mohn og hans kone Mette bor i dag. Planen er å bygge en ny bolig for pensjonisttilværelsen.

Denne vil Mohn plassere skånsomt i terrenget som fem paviljonger mellom knausene. På taket skal det gro blåbærlyng og gress - akkurat som rundt nybygget.

Den idylliske gamle villaen skal rustes opp og brukes til gjestehus.

— Vi har ikke hjerte til å rive noe sånt, sa Mohn til politikerne og la til, med en liten latter: - Sånt gjør man ikke i vår familie.

— Hvordan er havneforholdene, lurte Høyres Johan Horn.

— For motorbåter er det umulig å legge til. En gang kom det en robåt. Det viste seg å være en japaner. Da sa jeg, på mitt beste japansk, hvordan går businessen. Deretter ba jeg ham høflig om å fjerne seg, sa Trond Mohn. Til lun humring fra komiteen.