Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og hennes mann, Tormod Utne, var i forrige uke i Bergen for å delta i bryllupsfeiring.

Kvelden før bryllupet hadde paret barnevakt for sine to eldste barn, og dro til restauranten, «Potetkjelleren», for å spise middag.

Seks måneder gamle Signy som fortsatt er avhengig av morsmelk ble med foreldrene.

Sa det var greit med baby

— Vi kom til «Potetkjelleren» veldig tidlig, klokken var rundt 18, og det var få gjester i lokalet, forteller Rotevatn til bt.no.

Paret hadde på forhånd forsikret seg om at det var greit for betjeningen at de hadde med seg en baby.

— Vi bestilte en middag med flere retter og vin. Vi tenkte vi virkelig skulle kose oss, sier hun.

Besøket var en hyggelig opplevelse for familien, helt til lille Signy ble sulten.

- Du får ikke mate barnet ditt her

— Signy hadde vært stille under hele måltidet. Da hun signaliserte at hun ville ha mat, tok jeg henne opp og la henne til brystet, forteller trebarnsmoren.

Hun fikk da klar beskjed om at det ikke lot seg gjøre.

— En kvinnelig servitør kom bort til bordet vårt og sa: - Du får ikke mate barnet ditt her, ifølge Rotevatn.

— Jeg ble helt sjokkert, og lurte på om jeg hadde hørt riktig. Jeg forklarte henne også at dette var en liten baby, og at jeg ikke hadde noe alternativ til pupp. Da gjentok hun beskjeden om at jeg ikke fikk lov til å amme Signy, forteller hun.

— Det var ingen av de andre gjestene som reagerte negativt på at jeg skulle mate babyen, og det var heller ikke slik at jeg satt udekket til. Jeg tar jo selvsagt hensyn når jeg ammer, og forsøker å være så diskré som mulig, forklarer hun.

Rotevatn gikk deretter en runde i lokalet for å finne et passende sted å amme datteren, men fant ingen.

- Aldri opplevd noe lignende

— Jeg har reist i USA, Sør-Amerika og Asia med barna mine, forteller Rotevatn.

— På disse turene har vi besøkt ulike restauranter, men jeg har aldri opplevd noe lignede. At en restaurant nekter meg å mate barnet mitt, betyr i ytterste konsekvens at jeg ikke kan gå på restaurant, sier hun.

— Skal ammende mødre holde seg hjemme? Jeg ble veldig provosert over det som skjedde, og ser på hendelsen som dypt diskriminerende, fortsetter hun.

- Lite gjestfritt

Avdelingsleder i likestillings- og diskriminineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, reagerer sterkt på opplevelsen Rotevatn ble utsatt for.

— Min umiddelbare tanke er at dette virker lite gjestfritt og det er litt overraskende at restauranteiere gjør amming til et tema i dag, sier Haugseth. - Vi vil oppfordre restauranteiere til å legge til rette for at ammende mødre kan spise middag ute, sier hun.

- Er det lovlig å nekte noen å amme på restaurant?

— Det er litt vanskelig å si om denne konkrete saken er lovstridig, sier avdelingslederen. - Men man kan jo si at blir man som kvinne nektet å mate barnet sitt, blir man også nektet å gå på restaurant, foklarer Haugseth.

— Slik diskriminering omfattes av likestillingsloven i Norge, og er lovstridig, opplyser Haugseth. - Uansett vil man komme langt om restauranteierne viser smidighet, og ønsker også denne gruppen gjester velkommen, sier Haugseth.

— Jeg er sikker på at det går an å komme frem til gode ordninger som ivaretar hensynet til både restauranten, og småbarnsmødres ønsker om å gå ut og spise, sier hun.

Må være diskré

Daglig leder på «Potetkjelleren», Kjartan Pedersen, sier til bt.no at dette er en situasjon han ikke har vært ute for før.

— Vi har ingen policy om at dette med amming er forbudt på vår restaurant, sier Pedersen.

- Synes du det er greit at kvinner ammer på «Potetkjelleren»?

— Så lenge kvinnen er diskré og tildekket, så har ikke jeg noe problem med det, sier restaurantlederen.

Pedersen sier at han nå vil innkalle servitørene på huset til et møte.

- Kommer du til å si til servitørene dine at amming i restauranten er OK?

— Jeg kommer til å ta opp problemstillingen, sier Pedersen. Vi må finne en løsning på hvordan vi skal håndtere slike situasjoner i fremtiden, legger han til.

I følge servitøren på «Potetkjelleren» var det andre gjester som fant ammingen upassende.

— Jeg har ingenting i mot amming på restauranter selv, og er lei meg for at det ble slik, sier servitøren, som ønsker å være anonym, til bt.no.

Hva mener du om amming på restaurant? Si din mening her!

BLE NEKTET: Audhild ble nektet å amme datteren, Signy (6 mnd), på restauranten, «Potetkjelleren», i Bergen.
PRIVAT