Han har vært au-pair, lastebilsjåfør, sjauer og administrerende direktør. Og han har til og med gått på pikeskole i Frankrike, vil noen ha det til. Selv hevder Hallvard Lerøy hardnakket at det var en slags folkehøyskole for skandinavere.

— Det var bare fryktelig mange jenter der, sier han.

Livet til Hallvard Lerøy jr. forteller også mye om livet til et familieselskap, som er blitt både stort og børsnotert.

Tidlig grossist

Men slik startet det selvfølgelig ikke. Bestefaren, Ole Mikkel, var fisker på Lerøy på innsiden av Sotra. Fangsten rodde han til by'n og solgte på Torget. Før han var 20 begynte han å kjøpe fisken til naboene også. I 1899 kunne han nærmest kalle seg grossist. Senere er det hele blitt til et selskap som i dag prises til nesten fem milliarder kroner på børsen.

40 år senere overtok faren til junior, Hallvard sr. Heller ikke han startet med sjefspult og direktørtittel. Da faren var konfirmert startet han som kokk om bord i en frakteskute. Senere drev han fiskebutikk på Klosteret, før han som 19-åring ble nestkommanderende i 1927.

Junior forbinder sin far med arbeid og enda mer arbeid.

— Han startet grytidlig. Kom hjem til ferdig middag kl. 16.00. Så var det stille i huset når han hvilte middag. Deretter var det på kontoret til midnatt. Likevel ble det tid til sjakk og småprat mellom far og sønn etter vanlig leggetid. Og i løpet av denne tiden fikk han også røykt sine 80 sigaretter.

Losset før kontortid

Selv begynte han med å spikre lokk til fiskekasser som niåring. Senere avanserte han til bud på kontoret, og som 14-åring fikk også junior prøve seg som mannskap på fraktebåt. Da han fikk sertifikat kjørte han fisk med lastebil rundt til fiskehandlerne i byen. Tidlig fikk han også ansvar for en fraktebåt som gikk langs kysten, og var på kaien klokken fem om morgenen og losset båten.

— Det der holdt du vel på med lenge etter at du var blitt sjef og brukte mesteparten av tiden på kontoret?

— Du vet at det var dyrt å kalle ut folk så tidlig om morgenen for å losse. Dessuten fikk jeg se kvaliteten på det vi jobbet med, sier han.

Hallvard Lerøy jr. beskriver slett ikke livet sitt som slitsomt. I ungdommen hadde han flere lange opphold i Frankrike.

Først som au-pair for en familie der han fraktet barna til og fra skolen og gjorde alskens ærender.

— I likhet med andre franskmenn var de ekstremt opptatt av mat. Jeg dro ofte til nabobyene for å kjøpe de riktige råvarene og handlet ferskt brød to ganger for dagen. En tiåring der nede hadde mer kunnskap om matkvalitet og variasjoner, enn en voksen her hjemme,

Tok junior i Stoltzen

Junior sitt forhold til sønnen Ole-Eirik, som nå styrer den børsnoterte butikken, beskriver han som noe annerledes enn det han selv hadde til egen far.

— Ole Eirik hadde lengre hår enn min datter. Gikk litt småsjabby kledd og var nok litt mer opprørsk av seg. Det var derfor naturlig at vi helt fra starten delte mer på arbeidsoppgavene. Han gjorde derfor tingene på sin måte. Det er ikke så lett å erkjenne det, men resultatene ble nok ofte bedre, innrømmer junior og ler.

— Men du sprenger han fortsatt opp Stoltzen?

— Det er tre år siden og den gang gikk han nok på en smell der oppe.

Og tiden opp?

— Rundt 18 minutter, sier 70-åringen.

EN SLAGS FRIELE: Hallvard Lerøy jr. sitter fortsatt i styret i Lerøy Seafood Group og en del andre virksomheter. Men best trives han når han får være en slags fiskeri-borgermester for Bergen og kan ta kunder med på tur. Her sammen med to japanske forretningsforbindelser.