— Gutten hadde flaks, sier Aasmund Lund, daglig leder av Lunds Tivoli.

Åtteåringen ble umiddelbart kjørt til Haukeland universitetssykehus der han ble innlagt på intensivavdelingen. I går kveld ble tilstanden beskrevet som «lettere og stabil». Han er innlagt til observasjon, og blir trolig utskrevet søndag.

Øyenvitner beskriver hendelsen som dramatisk. Politiet starter mandag etterforskning av ulykken og besluttet i går å stenge karusellen til den er undersøkt av Det Norske Veritas over helgen.

«Guds lykke»

Gutten satt alene i en gondol i en «blekksprut-karusell» da han, uvisst av hvilken grunn, plutselig ble kastet ut, over karusellgjerdet og flere meter ut på en gressplen. Ulykken skjedde i 13-tiden, da det var stor tilstrømning av feststemte barnefamilier til tivoliet i Nygårdsparken.

— Det var en Guds lykke at gutten ikke ble alvorlig skadet. Men han er sikkert vettskremt, sier daglig leder Aasmund Lund til BT. Han snakket i går ettermiddag med moren til åtteåringen.

— Hun fortalte at sønnen er en ivrig tivolirytter, sier Lund.

Ulykkeskarusellen kommer opp i stor topphastighet, og gondolene løftes 1-2 meter opp i høyden. Hvis gutten ble slynget ut da gondolen var på sitt høyeste, er det sannsynlig at han er blitt kastet om lag fire meter ned og minst like langt til siden.

Til alt hell traff han en plen i parken. På motsatt side av karusellen, er det asfalt.

- Uforståelig

Daglig leder Aasmund Lund i Lunds Tivoli kan ikke forklare hva som skjedde.

— Vårt personale på karusellen garanterer at sikkerhetsbøylene var satt på da de satte karusellen i gang. Like etter ulykken oppdaget vi at bøylen der gutten hadde sittet sto åpen, sier Aasmund Lund. Han vil ikke spekulere i om åtteåringen selv kan ha klart å åpne den da karusellen var i fart, og deretter blitt kastet ut.

— Selv når bøylen er åpen, skal det i teorien ikke være mulig å bli kastet ut på grunn av de såkalte G-kreftene som gjør at passasjerene blir dratt bakover i gondolsetet, sier Lund.

Om gutten har fått panikk, og klart å åpne den utvendige bøylen, så skal han ifølge Lund være uvanlig sterk.

— Er det forsvarlig å slippe barn helt ned i åtteårsalderen alene inn på karuseller av denne typen?

— Vi har ingen aldersgrense, men alle som skal sitte på må være minst 120 cm høy. Grensen er satt strengt. Men man kan aldri gardere seg 100 prosent mot ulykker på et tivoli, sier Aasmund Lund.

Han sier det familiedrevne tivoliet, som er i gang med sin 108. sesong, aldri tidligere har hatt ulykker med denne karuselltypen.

— Det var tivoliets egne ansatte som tilkalte ambulanse. Vi varslet også politiet og Det Norske Veritas omgående, sier Aasmund Lund.

«Det verste som kan skje»

Han beskriver ulykken som det verste som kan skje et tivoli.

— Det går sterkt inn på oss, både psykisk og fysisk. Dessuten er det jo dette vi lever av, sier daglig leder Aasmund Lund.

— På hvilken måte kontrollerer dere at sikkerhetsbøylene er låst fast?

— Vi har en manuell kontroll der en av våre operatører sjekker at alt er ok og har dessuten en visuell kontroll før karusellen kjøres i gang.

— Er det fast ansatte på tivoliet som gjør dette?

— På en travel dag som 17.mai har vi både egne ansatte og ekstramannskaper på jobb. Men han som tar den siste kontrollen, er alltid en av våre egne ansatte. Vi setter alltid sikkerheten i høysetet, sier Lund.

SIKKERT VETTSKREMT: – Det var en Guds lykke at gutten ikke ble alvorlig skadet. Men han er sikkert vettskremt, sier daglig leder Aasmund Lund i Lunds Tivoli.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE