Ifølge tiltalebeslutningen fra Statsadvokaten i Hordaland nektet de seg nesten ingenting, de åtte ungdommene fra Askøy, Bergen og Stord, da de sent om kvelden fredag 17. august i fjor stormet boligen på Askøy, bevæpnet med svære stokker, økser og andre slagredskaper.

De åtte er i alderen 17 til 25 år. Den eldste av dem er en kvinne fra Askøy. De to eldste guttene er 21 år gamle, begge fra Askøy.

Smadret, skallet og truet

Banden skal ha knust vinduer, dører og tv-er, og smadret inventar. Ungdommer fra Loddefjord som var på fest i fritidsboligen ble regelrett banket opp, og flere av dem fikk ifølge tiltalebeslutningen alvorlige skader:

  • En av festdeltakerne ble påført skrubbsår og blåmerker over hele kroppen og måtte sy flere sting i to kutt på armen.
FOTO: ARNE NILSEN
  • En annen ble påført brudd i hånden, hevelser og bloduttredelser i ansiktet og ble truet på livet.
  • En tredje ble skallet i ansiktet mens han ble holdt fast. Han ble deretter slått i ansiktet med knyttet hånd.
  • En fjerde ble påført kuttskader i ankelen, bloduttredelser på rygg og hals, skrubbsår og skade på en pekefinger, alt mens det ble ropt «drep ham, slå ham i hodet»
  • En lensmannsbetjent fikk høre at han «burde vært skutt».
  • Den eldste i banden på Askøy, en kvinne på 25 år, rettet ifølge politiet en øks mot ansiktet til en annen kvinne og truet med å drepe henne.

I tillegg er en av ungdommene tiltalt for ulovlig besittelse av en 25 cm lang metallbatong. En er tiltalt for å ha forsøkt å stjele penger fra en spilleautomat på Arkaden kjøpesenter i Fjell, og en person er tiltalt for å ha oppbevart og røkt hasj.

Tålte ikke avslag

Eieren av huset på Askøy hadde brukt all sin fritid på å pusse opp boligen, som fremstod som en rønne da han kjøpte den. Natt til lørdagen i august i fjor ble alt ødelagt. Mannen leide ut huset. Leietakerens sønn skulle holde innflyttingsfest. Ungdommene som nå er tiltalt skal ha blitt nektet adgang til festen, og derfor svart med å ramponere boligen og banke opp festdeltakerne.

Store politistyrker, både fra Askøy, Fjell, Sund og Bergen, måtte til for å ordne opp i tumultene. Inne i boligen hadde det oppstått panikk. Et par av festdeltakerne kastet seg ut gjennom vinduene for å slippe unna de voldelige inntrengerne. ý Da vi kom frem, befant rundt førti mer eller mindre berusede ungdommer seg i området, sa lensmannsbetjent Jan Fretheim ved Askøy lensmannskontor til BT i fjor.

— Det var helt vilt

BT snakket i fjor også med en ungdom som hadde deltatt på festen som invitert gjest.

— Det var helt vilt, sa han etter hendelsen. Unggutten ønsket ikke å stå frem med navn eller bilde, av frykt for represalier.

Fem dager er satt av til rettssaken, som etter planen kommer opp for Midhordland tingrett 7. oktober.

DØR OG VINDUER KNUST: Den nyoppussede boligen ble ødelagt inni og utvendig. Flere ungdommer ble skadet. Nå har statsadvokaten tatt ut tiltalte mot en bande på åtte ungdommer.
ARKIVFOTO: MARTE ROGNERUD