Etter at politiet gikk til aksjon på flere bergensskoler og pågrep 27 elever mandag, har de hatt en liste på ytterligere ni elever som skulle bringes inn.

I løpet av tirsdagen og onsdagen har politiet fått kontakt med åtte av dem. Dermed er det kun én elev politiet så langt ikke har kommet i kontakt med.

— I utlandet

— Vi har opplysninger om at han er i utlandet. På grunn av tidligere forhold blir han ikke tilbudt påtaleunnlatelse ved å delta i «Tidlig ute»-programmet, sier politistasjonssjef Morten Ørn.

«Tidlig ute» er et tilbud fra Utekontakten til personer under 25 år som blir pågrepet for narkotikakriminalitet. Deltakerne får tilbud om avrusing, veiledning og samtale med psykiatrisk ungdomsteam. Forutsetningen er at de holder seg unna nye straffbare handlinger.

Seks av de åtte siste pågrepne får påtaleunnlatelse ved å delta i Utekontaktens program. Det samme gjelder de aller fleste av de 27 som ble tatt mandag.

- Vellykket

Politiet har ikke konkrete planer om nye pågripelser av skoleelever. Ørn sier politiet konkluderer med at aksjonen har vært vellykket.

— Aksjonen har gått etter planen. Vi fikk pågrepet de fleste personene samtidig, slik at de ikke fikk muliget til å påvirke hverandres forklaringer. Dermed la veldig mange kortene på bordet, og fikk påtaleunnlatelse. Det er et suksesskriterium. En del av hensikten har vært å sette en støkk i andre som har tenkt på å eksperimentere med narkotika, sier Ørn.

- Kan føle seg trygge

— Hva sier du til kritikken om at politiet skaper frykt og at elever kan miste tilliten til politiet og skolen?

— Alle som ikke har befatning med narkotika kan føle seg helt trygge. Dette var målrettede aksjoner der vi hadde beslutninger fra tingretten om de enkelte personene. Så lenge man holder sin sti ren, er det ingen grunn til å føle utrygghet. Dette er personer over 18 år. Noen av dem har møtt livets realiteter, og det må de forholde seg til som voksne, sier Ørn.

Elevrådet ved Nordahl Grieg videregående skole støtter politiet, og mener kritikken bygger på faktafeil.

Ørn understreker at politiet driver mye forebyggende arbeid som ikke er like synlig som denne ukens aksjoner.

— Folk kan kanskje få inntrykk av at politiet er mest opptatt av aksjoner, fordi det daglige, forebyggende arbeidet ikke får like mye oppmerksomhet. I virkeligheten driver vi omfattende forebyggende arbeid, sier Ørn.