Egentlig var fristen satt til klokken 10 i går formiddag. Da møttes byrådspartiene og Frp for å bli enige om «den siste detaljen» i bybudsjettet for 2004.

Halv elleve ble journalistene invitert inn på en improvisert pressekonferanse hos KrFs gruppeleder Kristian Helland.

— Vi er veldig nær en avtale, vi kan ikke kaste kortene, sa både Hilde Onarheim (H) og Kristian Helland (KrF)

Uenigheten gikk fortsatt på «den siste detaljen».

En promille

To og en halv time seinere var bruddet et faktum. Da hadde partene sittet ytterligere en time på Hellands kontor uten å bli enige.

Frp sto steilt på at kommunen skal videreføre avtalen med Solhaug A/S, et privat sykehjem i Sund, der Bergen har en avtale om å kjøpe 48 plasser.

Prislappen på Frps krav er åtte millioner - eller ca. en promille av et driftsbudsjett på 6,7 milliarder kroner.

Høyres gruppeleder Hilde Onarheim beklaget bruddet, men understreket at byrådspartiene ikke har mer å gi:

— Vi hadde flyttet på 36 millioner og blitt enige både om skoler, åpen omsorg og sosialhjelp. Vi hadde ikke mer igjen å gi, sa Onarheim

Frps ville saldere ved å kutte flere stillinger i kommunen og konkurranseutsetting. Byrådspartiene sto fast på at noen gevinst av konkurranseutsetting ikke kan forventes allerede i 2004.

Skolene var reddet

Da bruddet kom, var partene enige om å vente med skolenedleggelser til bystyret får ta stilling til hele strukturplanen. Både Fridalen og Seljedalen var reddet med andre ord. I hvert fall inntil videre.

I tillegg hadde Frp fått inn seks millioner mer til åpen omsorg. Den såkalte 80 prosentregelen for minstepensjonister var inne. Partene var også enige om å se en gang til på økte egenandeler for hjemmetjenester.

SFO-prisene og dyrere barnehager var aldri noe tema. Pengen ble funnet på ulikt vis. Ti millioner tok partene ved å redsuere det budsjetterte overskuddet til neste år. Ti kroner ble hentet ved å kreve enda større kutt i antall ansatte.

I går var partene var opptatt av å gjøre bruddet så lite dramatisk som mulig.

— Forhandlingene har foregått i en god tone. Vi stenger ikke døren for nye forhandlinger om det skulle være aktuelt, sier Liv Røssland.