ELISABETH MATRE LANGELANDelisabeth.matre@bt.no

— Nå er han bare lett som en fjær, sier matmor Tone Brodin ømt og klapper katten Gartneren på den magre ryggen. Pus selv har knapt tid til å titte opp fra matfatet. Han har mye å ta igjen.Et par dager før julaften gikk den firbente toåringen ut for å lufte seg i Gimleveien. I naboens hage stod døren til en bod åpen, og vips - pus inn på oppdagelsesferd. Den skulle bli langvarig. Bodeieren låste intetanende døren, og ingen hørte mjauingen før nærmere seks uker etterpå.

Begredelig nyttårsaften - Vi har lett overalt og hatt annonser i avisen. Men etter så lang tid trodde vi at alt håp var ute, sier katteeier Brodin. Hun hadde ikke drømt om at stakkars pus tilbragte både jul og nyttår rett utenfor stuevinduet.Nabo Hedda Lexau er minst like lettet over at kattepus er kommet til rette. Hva Gartneren har levd av, er ikke godt å si. Litt fuktighet fra veggene og en vannskvett i et malingspann. Ellers er det ikke mye næring å spore i bodhyllene. Men pus har i hvert fall ligget godt i en lilla fluktstol. Og for fem dager siden ble han endelig oppdaget.- Jeg skulle opp i hagen med boss-spannet, og hørte plutselig desperat mjauing. Så fikk jeg øye på det forskremte kattenoret i bodvinduet, forteller nabo Lexau.

Rekonvalesensfôr Det var selvsagt lykke i leiren da Gartneren slapp ut i friluft. Det første han gjorde, var å stupe i matfatet til sin halvbror, katten Tusse.- Han spydde selvsagt all maten opp igjen, og var så pjusket og forkommen at vi trodde vi måtte avlive den, sier Tone. Men, nei da. Gartneren er en tøffing. Nå har han fått næringsrikt rekonvalesensftr av dyrlegen, og har allerede lagt på seg litt.Veterinær Hanne Nilsen ved dyreklinikken på Stend forteller at pus i grunnen var ganske frisk og rask da han kom inn for sjekk.- Han var tynn, men ikke dehydrert. Han har nok slått kroppen over på sparebluss, forklarer Nilsen. Og legger til at katter og hunder kan klare seg en stund uten mat, men ikke vann. Gartneren er nok blant barskingene.

Fra sky til selskapssyk Helten i Gimleveien har alltid vært litt sky av natur. Nå ser det imidlertid ut til at han er blitt mer selskapssyk. - Han kneker seg oppetter bena våre, og vil helst ikke være alene, forteller Brodin. Forståelig nok. Og bedre venn med den niårige kattesjefen i huset, Tusse, er han også blitt. De to kjæledeggene har aldri vært spesielt gode venner. Men nå, etter at lillepus kom ut av skjulet, ser de ut til å ha funnet tonen.- Jeg tror gamlepusen har savnet Gartneren, humrer Tone. Aldri så galt at det ikke er godt for noe Og hvordan rømlingen har fått navnet sitt?- Da han var liten, løp han alltid rundt i hagen og grov opp alt jeg hadde ordnet i bedet, forklarer mor Brodin. Gartneren tenker seg nok litt om før han stikker snuten inn i andres saker neste gang.