Statsmeteorolog Dag Kvamme ved Vervarslinga på Vestlandet kan vise til mange fine vårer. Men mars er sjelden på varmetoppen. Rekorden på 19,8 grader ble satt 25. mars 1945. 24. mars 1948 stoppet gradestokken på 16,3 grader og 17. mars 1972 kunne meteorologene lese av 16,2 grader.

Hete april

De siste årene har bergenserne ofte hatt perioder med fint og varmt vær særlig i siste halvdel av april. Ta påsken i fjor for eksempel, da var det 20,5 grader 21. april. I 2000 ble det målt hele 25,5 grader 29. april.

— Vi lurer på om det kan være en effekt av global oppvarming, men vi har ingen sikre resultater på det. Vi regner med at global oppvarming vil gi liknende vær, forklarer professor Sigbjørn Grønås ved Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen. Grønås er også forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

— Er Bergen er i ferd med å bli en finværsby?

— Vel, vi har hatt mye nedbør også, humrer Grønås. - Det vi ser er at våren kommer tidligere og somrene varer lengre enn før. Samtidig har vi perioder med mye nedbør. Slik var det ikke for 30 år siden, sier klimaforskeren.

Bergen kom i fjor på tredjeplass på norgeslisten over steder med mest nedbør. Kvamskogen kapret annenplassen. Mest nedbør var det på værstasjonen Takle i Sogn.

Store variasjoner

Globalt sett ble 2003 det tredje varmeste året siden pålitelige målinger begynte på 1860-tallet.

Undersøkelser fra land rundt Alpene viser en større variasjon i sommerværet fra år til år. Den ekstreme 2003-sommeren med hetebølge over Sør-Europa var en vekker, mener Grønås. Enkelte steder oppnådde makstemperaturer på over 40 grader.

— Vi vil få flere slike somrer, og de dramatiske endringene skjer helst i sørlige områder. Hos oss blir nok utslagene mindre, tror Grønås.

Det forskerne frykter, er mer ustabilt klima, for eksempel at Golfstrømmen langs norskekysten dabber av og gir kaldere klima.

— En jevn økning av varmen tas imot med takk, sier Grønås.

Enn så lenge er det bare å glede seg over de strålende dagene.

— Det er ikke alt ved global oppvarming som er negativt. Vi må nyte varmen; spøkelsene venter vi med til en annen gang, sier klimaforskeren.