Overgrepssaken som nå rulles opp, ser ut til å ha ufattelige dimensjoner. I går ble en 24 år gammel eier av et gatekjøkken i Bergen varetektsfengslet for fire uker. Han skal både ha voldtatt og forgrepet seg seksuelt mot tre jenter under den seksuelle lavalder.

En jevnaldrende bekjent av 24-åringen har sittet i varetekt siden januar. Han er blant annet siktet for fire barnevoldtekter.

Sjekket mobiltelefon

— Saken er svært alvorlig. Etterforskningen pågår for fullt, og vi kan ikke utelukke at flere jenter er blitt misbrukt, sier politiadvokat Trond Eide.

Snøballen begynte å rulle i januar i år. 24-åringen ble anmeldt for å ha forgrepet seg på en tenåring. Politiet iverksatte full etterforskning, og forsto raskt at saken var meget omfattende. En rekke jenter fortalte at de var blitt voldtatt i mannens hybel i Bergen. Mye tydet på at 24-åringen hadde gått gatelangs og plukket opp tilfeldige ofre.

En av jentene var på ferie i Bergen med familien sin, da hun ble plukket opp på gaten av 24-åringen. Hun skal deretter ha blitt med ham hjem, låst inne, og deretter voldtatt.

Etter at 24-åringen ble varetektsfengslet i januar, har politiet reist rundt på Vestlandet for å finne andre ofre. De har også gått gjennom mannens mobiltelefon, og kontaktet alle personer som var lagret i telefonen.

— Under denne etterforskningen kom det frem at en av jentene også var blitt misbrukt av en annen person, forteller Eide.

Disse opplysningene førte til at eieren av et gatekjøkken i Bergen ble pågrepet torsdag.

Den 24 år gamle innehaveren av gatekjøkkenet er siktet for følgende overgrep:

  • Han skal gjentatte ganger hatt samleie med en jente i perioden april 2000 til juni 2001. Jenten var under 14 år første gang siktede forgrep seg på henne.
  • I juli 2002 skal han ha voldtatt en da 15 år gammel jente i en bil. Han skal også gjentatte ganger ha hatt samleie med den samme jenten. Dette skal ha skjedd frivillig.
  • Den 8. juli 2001 forsøkte han å voldta en voksen kvinne. Saken ble først henlagt etter bevisets stilling, men etterforskningen ble gjenopptatt da politiet fikk inn flere anmeldelser mot mannen.
  • I perioden mars 2000 til oktober 2002 hadde han gjentatte samleier med en jente som på dette tidspunkt var under 16 år.

Det er denne jenten som knytter de to sakene sammen. Hun har anmeldt begge 24-åringene for seksuelle overgrep. Ifølge siktelsen skal den da 15 år gamle jenten ha blitt voldtatt av 24-åringen som har sittet i varetekt siden januar.

Han er i tillegg til denne voldtekten siktet for følgende lovbrudd.

  • Voldtekt av en 14 år gammel jente i Bergen.
  • Voldtekt av en 12 år gammel jente på samme adresse i Bergen.
  • Voldtekt av en 14 år gammel jente i Møre og Romsdal.
  • I tillegg skal han ha hatt seksuell omgang med to mindreårige jenter fra Bergen. Den ene var 15 år. Den andre bare 12 år gammel.

- Samarbeidet ikke

De siktede kjenner hverandre, men skal ikke være nære venner. Politiet avviser at de to skal ha vært sammen om overgrepene.

— Vi har ingen indikasjoner på at overgrepene er satt i system, eller at flere har operert sammen. Overgrepene har skjedd på forskjellige steder og til ulike tidspunkt, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Politiet mener det eneste de to siktede har felles er at de er kurdere. Det er likevel et faktum at flere av de fornærmede i sakene skal tilhøre samme miljø.

De to siktede nekter begge straffskyld. Eieren av gatekjøkkenet innrømmer at han kjenner jentene, men benekter å ha hatt seksuell omgang med noen av dem før de fylte 16 år.

— Han stiller seg helt uforstående til siktelsen, og tar dette meget tungt, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Ørnulf Samdal.