GURI GUNNES OPPEGÅRD

Det er forbudt å selge tobakk til ungdom under 18 år i Norge. Men da Bergens Tidende tok med seg to 16-årige jenter på handletur, var det ingen som spurte om legitimasjon. Samtlige butikker solgte sigaretter til jentene uten spørsmål.

Salg uten spørsmål

Regine Ekrheim (16) er litt nervøs når vi går inn i Rema-butikken et sted i Bergen sentrum. Hun røyker ikke og har heller aldri kjøpt tobakk tidligere. Nå har hun og venninnen Ida Ophaug (16) fått penger fra BT for å undersøke hvorvidt jentene blir nektet å kjøpe sigaretter.

— En Marlboro light, sier Regine til mannen bak disken på Rema.

Han fisker ned en pakke fra hyllen bak seg, tar imot pengene og vær så god neste.

På vei ut er Regine og venninnen overrasket.

— Det gikk raskere enn jeg hadde trodd. Han sa jo ingenting, sier Regine.

— Han så ikke opp en gang, bemerker Ida.

Vurderte 16-åringen

I tillegg til Rema går vi innom Kiwi, Rimi, ICA, Narvesen, 7-eleven og ett par mindre forretninger i sentrum. Det er midt på dagen og ingen av butikkene har spesielt mange kunder. På flere steder er vi nesten alene.

Når Regine spør om en pakke røyk i kassen på Kiwi ser vi at betjeningen vurderer henne. Flere ganger ser damen i kassen opp på 16-åringen mens hun ekspederer. Likevel spør hun ikke om legitimasjon.

— Jeg så at hun tenkte seg om, sier Regine.

Heller ikke Ida blir spurt om legitimasjon på de stedene hun kjøper. Handelen går raskt og rutinepreget.

Legger seg flat

Rimi gjennomførte i oktober og november et omfattende e-læringskurs for alle sine ansatte om hvordan de skulle håndtere salg av blant annet tobakk og alkohol. Likevel solgte de sigaretter til 16-åringene i går.

Daglig leder for Rimi i Håkonsgaten legger seg paddeflat.

— Det er selvfølgelig trist at vi ikke klarer å fange opp alle. Fokuset på dette har vært stort, sier Christer Pedersen.

Butikksjef Magne Fossdal hos ICA i Nygårdsgaten er overrasket over at åtte av åtte butikker solgte tobakk til jentene, inkludert hans egen butikk.

— Slikt skal ikke skje. Når alle bommer må det være systemet det er for lite fokus på. Dette må tas tak i, sier Fossdal.

FIKK RØYK: Regine Ekrheim (16) og Ida Ophaug (16) er overrasket over hvor enkelt det er å kjøpe røyk for mindreårige. Ingen av butikkene spurte etter legitimasjon.
ØRJAN DEISZ